Pest és puszta – brit–magyar művész festménykiállítása

Igen, ez a „nyócker”. Ami nekünk egyszerűen „csupán” a pesti Rákóczi tér, az Michael Wallace-nak megfestendő téma. A 20 éve Magyarországon élő fitnesz szakember nemrég úgy döntött, mostantól kezdve csak a festészetnek szenteli az idejét. Festményeiből szeptember 11-én nyílik kiállítás a bélai (Belá: Szlovákia) kastélyban.

Az Esztergomtól pár kilométerre lévő bájos faluban december 31-ig látható a hiperrealista tárlat, amely izgalmas kontrasztot képez a patinás és gyönyörűen rendbe hozott grófi kastély miliőjével.

A „Pest és puszta” című kiállítás Magyarország két teljesen eltérő világát ábrázolja: egyrészt a pesti belváros életét, másrészt az alföldi végtelen síkságot. Teszi mindezt olykor csipkelődő humorral, máskor cseles romantikával, amiben azért mindig érezhető egy kis 21. századi fanyar íz is.

Michael Wallace – aki brit–magyar művésznek vallja magát – Kenyában született, Zambiában nevelkedett, az Egyesült Királyságban tanult, és színésznek készült. De közben – a fitnesz-mozgalom fellendülése idején – beleszeretett ebbe a szolgáltatási ágba, és maga is elkezdett fitneszt oktatni. Így került kapcsolatba a szállodaiparral. Először a Hilton Hotels leányvállalatának, a LivingWell Health Clubs-nak lett a regionális menedzsere, majd felkérést kapott a Danubius Hotels Group magyarországi szállodavállalattól, hogy segítsen fitneszklubjai kialakításában. Itt 17 évig dolgozott nemzetközi gyógyászati csoportvezetőként. Két könyvet is írt a gyógyfürdőkről és a wellnessről, jelenleg egyetemi tanár. Szabadidejében fest, és egyre sikeresebben.

A puszta nyáron.

Stílusa – saját megfogalmazása szerint – hiperrealista. Festményeinek tiszta vonalai két forrásból táplálkoznak: egyrészt Közép-Afrika, azaz a szülőhaza éles fényei és élénk színei tükröződnek bennük, másrészt megelevenedik képein Budapest VIII. kerületének izgalmas, színes, humoros világa, a folyamat, ahogy megújul a városrész, miközben eltűnik a régi életmód.

Ez is festmény ám! Józsefvárosi fodrászok.

Ez az izgalmas kontraszt jellemzi a hortobágyi pusztáról alkotott, korántsem a magyaros hagyományt őrző, vagy magyarkodó, hanem inkább humoros és kissé álomszerű festményeit is.

A festménykiállítás a dél-szlovákiai településen, Bélán nyílik meg szeptember 11-én, a hajdani, francia vidéki barokk stílusú grófi kastélyban, amely ma ismét a család tulajdonában van, miután Ilona von Krockow grófnő visszavásárolta és mintegy 50 millió euróért szépen rendbe hozatta. A helyszín kiválasztásának oka személyes; az alkotó később Magyarországon is szeretne kiállítást nyitni.

A magyar határtól néhány kilométerre álló épületegyüttes története önmagában is izgalmas, az évszázadok során a háborúk sem kerülték el. A múlt évezred utolsó évében kezdődött új fénykora. Ma az egyik legelegánsabb kastély, szálloda és rendezvényhelyszín Szlovákiában.