Mosolyog a villamos, mesélnek a megállók

A BKK, a JCDecaux Magyarország médiavállalat és a BKV nagyvonalú támogatásának köszönhetően –együttműködésben a Mosoly Alapítvánnyal – a mosolygó villamosok mellett Budapestnek száz pontján találkozhatnak az utazók meglepő, meghökkentő meseidézetekkel. A szervezők abban bíznak, hogy a plakátoknak egy-egy pillanatra sikerül majd kizökkenteni az utazókat a hétköznapok rutinjából.

A Mosoly Alapítvány művészetterápiás munkájában nagy szerepet játszanak a mesék, hiszen lehetőséget kínálnak a gyerekeknek, hogy a jelképek „nyelvén” fejezhessék ki belső élményeiket, tapasztalataikat: saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását, döntenek, cselekednek és küzdenek, megtapasztalják, hogy az akarat mindig meghozza a gyümölcsét, a hős elnyeri jutalmát. A Mosoly-csapat által a világ minden tájáról kiválasztott meseidézetek amellett, hogy a terápiás szakmai munka fontosságát szeretnék hangsúlyozni, arra is hivatottak, hogy a koronavírusjárvány okozta feszültséggel teli időszak után egy-egy pillanatra kizökkentsék az utazót a hétköznapok rutinjából, elkísérjék őt és akár saját erőforrásává is váljanak.

Az egy hónapon át tartó kampány már ismerős lehet a közösségi közlekedés résztvevői számára. A Combino villamosok 2018-ban mosolyogtak először a budapesti utasokra, ezzel is emlékeztetve mindenkit, mennyire fontos az élet minden területén figyelni egymásra – mindenekelőtt a gyermekekre –, különösen, ha nehézségekkel küzdenek.  A villamosok az idén tovább mosolyognak, emellett elkészült nyolcféle plakát is, hogy meséket idézve igyekezzen pozitív üzeneteket eljuttatni a közlekedőknek. Ezekkel a plakátokkal találkozhatnak az utazók a villamosmegállókban, valamint a BKK és a Mosoly Alapítvány Facebook oldalán.

Az immár 24 éves Mosoly Alapítvány  mese- és művészetterápiás szolgáltatással segíti azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk. Kórházi terápiás foglalkozásaik és a rehabilitációt segítő csoportjaik Budapesten, Pécsett és Debrecenben elérhetőek, évente 400-450 terápiás foglalkozást tartanak mintegy 800 gyerek részvételével. Az alapítvány szakemberei ingyen segítik a gyerekek félelmeinek, szorongásainak oldását, hogy családjukkal közösen dolgozzák fel a betegséggel járó traumákat, majd visszailleszkedjenek a megszokott hétköznapokba.