Múzeumok majálisa októberben

A tavaszról mostanra, az őszre tolódott esemény a „múzeumok majálisa”, amely így, októberben is online programmá vált a múzeumi szakemberek és az érdeklődő közönség számára.

Az eredetileg a pesti Múzeumkertbe tervezett program egy részét szűk körben, az aktuális járványügyi intézkedések megtartásával a Nemzeti Múzeum dísztermében rendezték meg. Az online rendezvény kiemelt pillanatai voltak a megújult „Az év múzeuma” és „Az év kiállítása”, illetve a tavaly elkezdett „Közösségi Múzeum” díjátadója.

A „Múzeumok ma, 2020” országos kutatás eredményeinek bemutatását, a múzeumi díjak átadását élőben lehetett követni a világhálón, ám az egész napos szakmai rendezvény 12 munkamegbeszélésen, 28 előadóval, 64 kerekasztal-részvevővel és a rendezvényhez a virtuális térben kapcsolódó szakmai érdeklődőkkel vált mozgalmas nappá.

„Az év múzeuma” címre pályázott 12 intézmény közül az idén a „kis” múzeumok sorából a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, illetve a „nagy” múzeumok közül a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum lett a győztes.

„Az év kiállítása”-díj esetén két kategóriában hirdetettek győztest. A egymillió forintnál olcsóbban készültek közül a vajdasági Topolya Közösségi Múzeum „Volt egyszer egy színház” című interaktív kiállítás nyert: a helyi Népszínház 1949–59 közötti életét meséli el időszaki kiállításban. A kétmillió forintnál nagyobb költségvetéssel készített kiállítások közül pedig az esztergomi Duna Múzeum állandó kiállítása, a Vízeum lett a győztes.

A „Közösségi múzeum”-díjat, amit tavaly óta osztanak ki a közösségépítésben élenjárók között, az idén 14 múzeum érdemelte meg.