Múzeumok éjszakája: élménytúra az Országos Széchényi Könyvtárban

A középkortól napjainkig eltelt korszakok kultúratörténetéből kaphat ízelítőt az érdeklődő holnap, június 25-én, Szent Iván éjjelén az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol a programok egyedülálló módon már délután négy órától látogathatók. A nemzet könyvtárába látogatók koncerteken, kiállításokon, színházi előadásokon, könyvaukciókon, épületsétákon és raktártúrákon, valamint digitális és interaktív foglalkozásokon vehetnek részt. Az OSZK a szellemi-lelki feltöltődés mellett finomságokkal teli kávéházzal és sok más színes kalanddal kínál tartalmas és felhőtlen kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt délutántól késő estig. (A nyitó képen: a legendás Landerer és Heckenast nyomdagép, amelyen ma is kinyomtatható a Nemzeti dal.)

A húszéves múzeumok éjszakája rendezvénysorozat nemzeti könyvtári nyitókoncertjét a historikus előadásmódot képviselő, zenei ritkaságokat megszólaltató Authentic Quartettartja. A korhű hangszereken játszó vonósnégyes a könyvtárban őrzött kották segítségével idézi meg Joseph Haydn és Johann Georg Albrechtsberger műveit. Ezt követően Érdi Tamás Prima Primissima- és Liszt-díjas zongoraművész Frédéric Chopin és Liszt Ferenc szerzeményeit interpretálja sajátos érzékenységgel. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit mutatja be a borhoz kapcsolódó, megzenésített magyar versekkel együtt, majd aMakám együttes éjszakai világzenei koncertjén a hagyomány és a modernitás, a keleti és a nyugati világ zenei motívumait, hangzásait élvezheti a közönség.

Csupán ezen az éjszakán lesz ismét látható a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal eredeti kézirata a Vershaza című kiállításon, amit a vendégek izgalmas kurátori vezetéssel ismerhetnek meg. A kiállítással szemben található Landerer és Heckenast nyomdagépen a Nemzeti dalt is ki lehet nyomtatni úgy, ahogyan 1848-ban a forradalmi ifjúság tette. A kiállítás apropóján a forradalmi eseményekben fontos szerepet játszó vendéglátóhely is megelevenedik az eseménysorban. A kávéház kínálatában a korszakban nagy népszerűségnek örvendő olyan sütemények és frissítő italok is kaphatók majd, mint a Kossuth-kenyér, az étcsokoládés és málnalekváros minikuglóf, a deákkenyér, a fűszeres mokka, a kapucíner, az ánizsos és csokoládés likőr, valamint a limonádé.

Az Aldo Manuzio és a modern könyv születése című vadonatúj tárlatot megtekintve arra kaphatunk választ, hogy hogyan szabadulhattak ki az olvasópulthoz láncolt kódexekből a klasszikus szövegek, és kinek köszönhető, hogy nyáron a strandra is elvihetjük kedvenc olvasmányunkat.

Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig címmel látogatható az OSZK egy másik időszakos kiállítása, ami a Stühmer, a Dreher, a Corvin, az Orion, a Közért és az IBUSZ régi plakátjaiból, illetve a hozzájuk kapcsolódó használati tárgyakból nyújt válogatást. Az érdeklődők rácsodálkozhatnak, hogy a frutti már csaknem száz éve a gyerekek kedvence; felfedezhetik, hogy a Dreher nemcsak sört kínált, hanem egész márkacsaládot, a többi között szódavizet, kekszet, csokoládét, likőrt is. Megtudhatják, hogy az Orion-gyárban termoszok és ventilátorok is készültek a rádiókon kívül. A tartalmas szakmai vezetéssel látogatható nosztalgiatárlat több, mint hatvan évet fog át, így még sokakban idéződhetnek fel emlékek a gyűjtemény egyes darabjai láttán.

Az Ezerarcú diafilm – technikák és korszakok címet viseli a nemzeti könyvtár hetedik emeletén található mesediafilm-kiállítás. A látogató a tárlaton közelről megvizsgálhatja a diafilmekhez készített eredeti illusztrációkat, a rajztesteket, megtervezheti saját meséjét, illetve festhet, színezhet, összeállíthat mesekockákat, és természetesen régi diafilmeket is nézhet egy varázslatos sötét kuckóban. A mesediafilmek hazánkban reneszánszukat élik, a családok nemzedékről nemzedékre hagyományozzák a diafilmnézés élvezetét. A gyűjteményt, az ismert meséket ismét felfedezve bizonyosan sokunkban visszaköszönnek majd a rég- vagy éppenséggel a közeli múlt meghitt esti vetítős pillanatai.

Az érdeklődők a koncertek és kiállítások mellett épületsétán fedezhetik fel a könyvtárat, zseblámpával kalandozhatnak a sötét raktárak mélyén, bepillanthatnak a restaurátor-műhely kulisszatitkaiba is; sörkóstolón megízlelhetik a Zirci Apátsági Manufaktúra sörét, játékos, interaktív nyomozást folytathatnak a Széchényi család kulturális öröksége után.

Az estén három alkalommal is részt lehet venni mini könyvaukción. A kép rendkívül változatos e tárgyban, hiszen a diafilmektől a kottákon, plakátokon, képregényeken keresztül röplapokra, hasonmás-kiadásokra, művészeti, ismeretterjesztő és szépirodalmi alkotásokra lehet licitálni.

Kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatják a Majorka Színház bábelőadása, Rolando bűvészműsorai, valamint a Gondosdesign óriás kirakói. A könyvtár játszóházában arcfestés és sok más érdekes játék várja a betérő gyerekeket.

A digitalizáló műhely munkatársai kora estétől hajnalig várják a látogatókat, bemutatva a könyvtárban működő legkorszerűbb gépeket. Akinek kedve tartja, Mátyás királyként vagy Beatrix királynéként örökítheti meg magát a hatodik emeleti fotóponton; Soponyi Andrea minőségi anyagokból – Swarovski-kristályból, cseh csiszolt ásványokból és japán gyöngyökből – készült kivételes ékszerei is megcsodálhatók és megvásárolhatók lesznek.

Az OSZK korosztálytól függetlenül szeretettel várja a családokat, az érdeklődőket június 25-én, szombaton 16 és hajnali 2 óra között a Budavári Palota F épületében. A részletes programról és a regisztrációhoz kötött eseményekről az intézmény honlapján lehet tájékozódni.