Nagy élménynek ígérkezik: ABBA-show a sportarénában

Egész estés show-műsorát kitörő sikerrel mutatta be a Budafoki Dohnányi Zenekar augusztusban a Zempléni Fesztiválon. Most vasárnap, október 8-án a fővárosi Papp László Sportarénában is látható-hallható az Abba Symphony című előadás. A jól ismert ABBA-dalok új hangszerelésben, táncosokkal, énekes szólistákkal, és egy 150 tagú kórussal kiegészülve szólalnak meg.

Minden idők egyik legismertebb zenekarának jó harminc slágere, közte a Waterloo, a Mamma Mia,  az S.O.S., a Money, money, money, a Dancing Queen dallamai csendülnek fel új, szimfonikus hangszerelésben, amelyet különleges látványvilág tesz még teljesebbé. Ott Rezső, a szimfónia összeállítója, hangszerelője  négy tételben foglalja össze az ABBA-életútját: „Kezdetek”, „Szerelem és szakítás”, „Scherzo” és „ABBA Forever”.

A látványos produkcióban közreműködnek a Singer Street szólistái (Bartus Patrícia – szoprán, Fehér Adrienn – alt, Czutor Ignác – tenor, Fehér Gábor – basszus), a Coincidance táncegyüttes, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság 150 fős kórusa és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az est karmestere Hollerung Gábor.

A Budafoki Dohnányi Zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Európa valamennyi országában fellépett; koncertezett a „Sonoptikum” fesztiválon a majna-frankfurti Alte Operben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Kórusolimpiák gálakoncertjein, valamint az osztrák televízió, az ORF nagyszabású tv-show-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a német egyesítés napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban. A zenekar 2008-ban Honegger művét, a „Johanna a máglyán”-t a zágrábi Lisinski Hallban, két évvel később Belioz „Faust elkárhozását” adta elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. A Dohnányi Zenekar két évvel ezelőtt a New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be.

Sokoldalúságára jellemző az együttes gazdag repertoárja is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed: 2011-ben a Sting Symphonicity-turné két állomásán működött közre Budapesten és Grácban, az idén José Carrerast kísérte budapesti turnéján. Filmzene produkcióját 2009-ben kezdte el: a zene mellé a filmekből vágott videoklipek társulnak, erősítve ezzel zene és kép kapcsolatát.

ABBA SYMPHONY, október 8., vasárnap este nyolc órától a budapesti Papp László Sportarénában. Közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Singer Street (Bartus Patrícia – szoprán, Fehér Adrienn – alt, Czutor Ignác – tenor, Fehér Gábor – basszus), a Coincidance táncegyüttes és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság. Vezényel: Hollerung Gábor.