Nagy kárt okozhat a kismotor – segít a kötelező biztosítás

A jó idő beköszöntével ismét kirobognak a garázsokból a kismotorok, amelyekből mintegy 600 ezer közlekedik a hazai utakon, ám csak minden ötödikre fizetnek rendszeresen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb). A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a kategóriától és lakhelytől függően 3–5 ezer forintos éves díj kifizetésével a robogótulajdonosok megelőzhetik a közúti igazoltatáskor kirótt mulasztási bírságot, sőt, a közúti baleset alkalmával okozott kár megtérítésének kockázatát is.

A tulajdonosok jelentős része jóhiszeműen mulaszt, feltételezve, hogy csak a rendszámmal ellátott járművek esetében kötelező kgfb-t kötni. Azonban a kötelezettség minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban.

A robogók által okozott károk átlagos összege gyorsan emelkedik: legutóbb a 12 kW-nál kisebb teljesítménykategóriában 424 ezer, a 13–35 kW közötti kategóriában 478 ezer forint volt a balesetek miatt kifizetett átlagos kártérítés. Személyi sérülés esetén a kárösszeg könnyen elérheti akár a néhány millió forintot is, amit – biztosítás híján – a károkozó köteles megtéríteni.