Tűzben áll a Notre Dame

Ma késő délután kigyulladt a francia főváros székesegyháza és egyik legfontosabb jelképe, a világ egyik meghatározó középkori műemléke, a párizsi Notre Dame. Jelenlegi tudomásunk szerint a tűz, amely elpusztította a teljes tetőszerkezetet és minden valószínűség szerint a belső tér nagy részét is, egy véletlen baleset eredménye, amely a tető felújítási munkáinak közben keletkezett. (Fotók: www.bfmtv.com, www.franceinter.fr, www.ouest-france.fr, www.lalibre.be)

A templom a Szajna Ile de la Cité nevű szigetén, egy római kori Jupiter-szentély helyén épült, Maurice de Sully püspök kezdeményezésére. Alapkövét III. Sándor pápa tette le 1163-ban, az építkezés pedig 157 éven keresztül tartott, egészen 1320-ig, így a gótika valamennyi korszakát felfedezhetjük rajta. Érdekesség, hogy a több mint kilencezer személy befogadására alkalmas templom építésének kezdetekor Párizsban mindössze huszonötezer lakos élt, így a 127 méter hosszú és 48 méter széles épületben a felnőtt korú párizsi lakosok jó része akár egyszerre is elfért.

A Notre Dame teljes pompájában. (kép: www.afar.com)

A templom a francia forradalom alatt szinte teljesen tönkrement, díszítéseit megrongálták, de például a hármas főbejáratot díszítő 28 királyszoborból később 21-nek szerencsére sikerült megtalálni a vandál módon letört fejét, így a híres építész, Violett-le-Duc irányításával a 19. század közepén régi pompájában állították helyre a jakobinusok által raktárnak használt műemléket.

Ennek a helyreállításnak az erkölcsi és anyagi támasza az a mozgalom volt, amelyet a romos épületet megszállottan imádó Victor Hugo, illetve az általa írt, A Notre Dame-i toronyőr című könyve indított el. (Csak remélni lehet, hogy a mai katasztrófa után is lesznek olyan mecénások, akik a rekonstrukció felbecsülhetetlen költségeiből kiveszik majd a részüket).

(Kép: Jacques Leroy)

A II. világháborút Hitler rendelkezései ellenére végül megúszták a párizsi műemlékek, így a Notre Dame is, ám a 20. század második felében mégis szomorú állapotba került, főként a gépjárművek okozta szmog miatt. A 70-es évekre teljesen megfeketedett köveit – elsőként a világon – lézeres eljárással tisztították meg, majd a 850. évfordulóhoz, 2013-hoz közeledvén, sorra felújították az épületrészeket, így a több mint nyolcezer sípból álló orgonát, sőt, az 1769-i állapotoknak megfelelően újraöntötték a templom harangjait is.

Kép: www.egliserusse.eu

A mai tűzeset elpusztította a teljes tetőteret, a legmagasabb, 96 méteres toronnyal együtt, valószínűleg az üvegablakok egy része, köztük a csodás rózsaablakok is áldozatul estek, ahogyan a vízköpők és kimérák, a szobrok és a belső berendezés, ahogyan talán a trezor felbecsülhetetlen kincsei is (itt őrizték például Jézus töviskoronájának és keresztjének egyes darabjait). 

Kép: http://www.mesvitrauxfavoris.fr és www.francethisway.com

Jelenleg még nem tudjuk, mennyi marad felhasználható állapotban az épületből, ám abban biztosak lehetünk, hogy az évente 14 millió látogatót vonzó monumentumot, amely olyan szimbolikus események helyszíneként szolgált, mint Napóleon császárrá koronázása, a II. világháborút követő felszabadulás tiszteletére rendezett mise, de Gaulle, Pompidou és Mitterand elnök állami gyászünnepsége, a francia nép minden erejét egyesítve előbb-utóbb újjáépíti.