Navigare necesse est! – hamarosan elindulnak az olasz turistahajók

Aki nem ismerné, a címbéli latin mondás magyarul: hajózni kell/szükséges. – Bár egyelőre még ki sem látszunk a vírusból, és fél Európa zárva, az olasz turizmus nem adja fel.

A budapesti, a bukaresti, a pozsonyi, a prágai és a szófiai olasz kamara az MSC Cruise hajózási vállalattal közösen rendezett ma online sajtótájékoztatót a Made in Italy digitális csatornán, célba véve a kelet-európai térséget.

Mint a webináriumon elhangzott, már januárban elindulnak az olasz MSC Cruises turistahajói, jövő nyáron pedig a teljes flotta várja az utasokat. Köztük lesz két vadonatúj hajó, az MSC Virtuosa és az MSC Seashore, amelyet most még építenek – hangzott el a ma délelőtti online sajtótájékoztatón. Az ágazatban példátlan, 11 600 millió eurós beruházási terv keretében az MSC Cruises hat új hajóosztályt kíván bevezetni.

Most mindenki azt reméli, hogy a járvány után gazdasági és társadalmi fellendülés várható. Ennek jegyében tervezik a régió olasz kamarái: az újraindítás kilátásainak megerősítését, a gazdasági és turisztikai visszatérést, amely milliónyi munkavállaló számára nyújthat majd ismét jólétet – hangzott el az eseményen.

A tengerjáró hajók fedélzetén található egészségvédelmi és biztonsági berendezéseket is bemutatták a virtuális eseményen. Egy külön munkacsoport – vezető külső orvosi szakértők közreműködésével és támogatásával – új szabványokkal eljárásrendet dolgozott ki, meghaladván a jelenlegi regionális és nemzeti irányelveket.

„Nehéz döntés volt, hogy leállítsuk a járvány miatt valamennyi hajónkat, de most az a lényeg, hogy előre tekintsünk, mivel tudjuk, hogy leendő utasaink már a jövő évi nyaralásukról álmodoznak” – hangsúlyozta Gianni Onorato, az MSC Cruises vezérigazgatója.

A hajózási nagyvállalat számára fontos a magyar piac, ezért is ismertették már most a jövő nyári időszak legfontosabb programjait, és bemutatták azokat a hajókat is, amelyekre a magyar vendégek is foglalhatnak majd utat. 

Olaszország egyike a világ legnépszerűbb turisztikai úti céljainak, ám az MSC hajói nemcsak Itália partjainál időznek majd, hanem bejárják az egész világot. Az olasz turisztikai iparágnak mind fontosabb része a hajós turizmus; népszerűsége egyébként világszerte nőtt az utóbbi években. Hajóik, fedélzetükön turisták sokaságával, az egész világot bejárják: Marokkótól Izraelig Dubrovniktól Miamiig.

A programok és a kínálat változatossága nagyon fontos, hiszen ki szeretnék elégíteni a gyerekekkel, családdal utazók vagy például a nyugdíjasok igényeit csakúgy, mint azokét, akik képesek megfizetni exkluzív szolgáltatásokat – például egy privát szigetet Miamihoz közel, amelyet óriási tengeri rezervátum veszi körül.

Az MSC Cruises a világ legnagyobb magántulajdonban lévő turisztikai tengerjáró társasága, Európában, Dél-Amerikában és Dél-Afrikában piacvezető a maga műfajában. A hajóutak világában példa nélküli módon, a tásaság 800 százalékos forgalomnövekedést ért el az utóbbi tíz évben, az egész világon példát adó rangot szerzett a turisztikai iparágban. A társaság központja Genfben található, a cég része a svájci székhelyű vezető hajózási és logisztikai konglomerátumnak.

Olaszország számára létfontosságú a turizmus. Nem is olyan régen még a túl sok turista miatt panaszkodtak egyes itáliai városok, ma viszont mindenki arra vár, hogy visszajöjjenek azok a régi, szép idők. Itália GDP-jének tetemes részét adja a turizmus, érthető tehát, hogy a járványtól függetlenül hosszú távra tervez, bizakodva a helyzet normalizálódásában. A 2026-i olimpia miatt a szállodai beruházások erős növekedése várható.