Négyezermillió forinttól esnek el a szállodák húsvétkor

Hagyományosan a húsvéti hosszú hétvége a tavaszi idény kezdete a szállodaiparban. A zárva tartó hotelek csak ebben a néhány napos időszakban több, mint 4 milliárd forintos összesített bevételkiesést kénytelenek elszenvedni – mutat rá a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég, hozzátéve: továbbra is reális az esélye egy erős nyári turisztikai szezonnak. (Kép: ungarnheute.hu)

Bár a piaci szereplők egy része még egy hónappal ezelőtt is reális forgatókönyvként kezelte a húsvéti szállodanyitást, a járványhelyzet alakulása keresztülhúzta ezt a számítást. A pandémia előtti évtizedben a húsvéti hosszú hétvégéken nem csupán a turisztikai célpontok szálláshelyei, hanem a külföldről és belföldről érkező családtagok látogatásai miatt a turisztikailag nem kiemelkedő nagyvárosok szállodái és éttermei is teltházzal működtek.

A kiesés azért különösen fájó a szállodaipari szereplőknek, mert szabadidős vendégkört kiszolgáló szállodák és egyéb turisztikai vállalkozások számára a húsvét a tavaszi idény kezdete. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által kiadott 2019. márciusi és áprilisi szállodai teljesítményeket vizsgáló jelentésekben világosan látszik a húsvét felhajtó hatása: márciusban az országos szállodai átlagkihasználtság pontosan 50% volt, áprilisban, nagyrészt a húsvéti hosszú hétvége hatására 61,4%-ra ugrott fel.

Szakértők becslése alapján a szállodák országosan több mint 4000 millió forint árbevételtől esnek el a péntektől hétfőig tartó időszakban. A kalkuláció csak a szállodai tartózkodásokat veszi figyelembe, egyéb szálláshelytípusokat és önálló éttermek árbevétel-becslését nem tartalmazza.

A Moore Hungary arra számít, hogy a vakcináció üteme, a lakosság egyre nagyobb oltottsági aránya lehetővé teszi, hogy júniusban legalább a belföldi vendégek számára normál üzemben működhessenek a szállodák, éttermek, attrakciók, és a vendégek fokozatos visszatérésével erős főszezont zárjon idén az iparág.

Addig is tulajdonosi oldalon a felszínen maradást a munkavállalók után esedékes szociális hozzájárulási adó, szakképzési, rehabilitációs hozzájárulás adófizetési könnyítése, valamint a jelen állapot szerint 2021. június 30-ig fenntartott hitelmoratórium biztosíthatja.

A következő hetekben megnő(het) azoknak az iparági szereplőknek a száma, akik helyzetük átmeneti kiegyensúlyozása végett a Magyar Fejlesztési Bank által intézett újraindítási gyorskölcsön-hitelprogramhoz csatlakoznak.