Negyvenezer ingatlanos cég működik hazánkban

Ez év hét hónapja látványos különbségekkel szolgált a hazai ágazatok céginformációs mutatói tekintetében. Még mindig csökken a cégek száma, három ágazatban viszont több céget alapítottak, mint amennyit töröltek. Az építőipar és az energetika a legkedveltebb ágazat a hazai cégalapítók körében; harmadik területként az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások száma is nőtt.

Az építőipar minden mutatója kiemelkedő. Abszolút értékben ezen a területen a legnagyobb a cégek számának növekedése. Az idén januártól július végéig mintegy 1200-zal növekedett az ágazat cégeinek a száma.

Az energetikai szektor is csaknem minden mutatóban pozitív értékeket produkál, és bár az építőiparinál jóval kisebb a működési területe, eredményességben és stabilitásban sokkal jobb értékeket mutat. Lendületesen fejlődik, a múlt öt év egyik sikerágazata.

Hosszú idő után először az ingatlanügyletek szektorban is több az új, mint a törölt cég. Az építőipar virágzása és az ingatlanárak elképesztő emelkedése cégalapításra sarkallja a vállalkozókat: kereken 40 ezer (!) cég működik a területen, ráadásul a külföldi befektetők aránya valamivel magasabb, mint a többi ágazatban.

A vendéglátás is sok tekintetben kiemelkedő értékeket produkált mindig is, az idén viszont inkább negatív értelemben lóg ki az átlagból. Rengeteg a cégtörlés és a cégalapítás is az ágazatban, miáltal magas a fluktuációs érték.

Az adminisztrációs ágazat tömöríti a kölcsönzéssel és üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásokat, valamint az utazásszervezőket, a biztonsági szolgálatokat és az egyéb gazdaság-támogató tevékenységet végzőket. Rendkívül vegyes gyűjtőszektor, ugyanakkor negatív értelemben emelkednek ki a sokaságból. Arányaiban itt törlik a legtöbb vállalkozást, évente a vállalkozások jó tizede szűnik meg.

A kereskedelem és a gépjármű-javítás a hazai gazdaság legnépesebb ágazata, több mint 100 ezer céggel, így aligha meglepő, hogy abszolút értékben rendkívül magasak a cégalapítási és cégtörlési számok is. Az idén július végéig 1712-vel csökkent a szektorban működő cégek száma, annak ellenére, hogy több, mint 4000-et alapítottak. Amortizációs indexe 9,36 százalék, a leggyorsabban zsugorodó ágazat harmadik helyezettje volt a vizsgált időszakban.