Nem a korlátlan hatalom az orvosság

Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a magyar kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat (T/9790) is erről árulkodik. Éppen ezért az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalást készített a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. A négy civil szervezet fontosnak tartja leszögezni:

a törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az alaptörvényből is következő követelményeknek. Olyan törvény elfogadását tartják szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak:

# A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljék.

# A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.

# A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.

# Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása végett korlátozhatók.

A javaslatok és a részletes állásfoglalás itt olvashatók, tessék kattintani!