Nem ismerik el a magyar transzneműeket

Az országgyűlés kormánypárti többsége nem sokkal ezelőtt megszavazta azt a törvénymódosítást, amely megfosztja a transz embereket a nemük jogi elismertetésének lehetőségétől.

„Felháborító, hogy a kormány megszavaztatta az országgyűléssel ezt a törvényjavaslatot. A módosítás alapjaiban sérti a transznemű és interszex emberek jogait, további diszkriminációnak teszi ki őket, és tovább erősíti az LMBTI emberekkel szembeni intoleráns és ellenséges környezetet” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Életbevágó, hogy az alapvető jogok biztosa a törvény kihirdetése után éljen alkotmányos jogával, és normakontrollt kérjen az alkotmánybíróságtól, ezért levelet küldünk Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának, hogy haladéktalanul lépjen az ügyben. A módosítás alaptörvény ellenes, ezért a bíróságnak meg kell semmisítenie. A transznemű embereknek biztosítani kell a lehetőséget, hogy nemüket önazonosságuknak megfelelően jogilag garantált, gyors, hozzáférhető és átlátható eljárásban elismertethessék. A mai döntés a sötét középkorba löki vissza Magyarországot.”

A megszavazott módosítás előírja, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban ezentúl fel kell tüntetni a személyek születési nemét, amelyet később nem lehet megváltoztatni, ami azt is jelenti, hogy a személyazonosító okmányokban is ez a nem megváltoztatható adat lesz feltüntetve. Ezek a rendelkezések súlyosan sértik a transznemű és interszex emberek magánélethez és önazonosságukon alapuló, nem jogi elismeréséhez való jogát és emberi méltóságát.

Az Amnesty International részletes korábbi állásfoglalása.