Koronavírus-pályázat: 122 millió € kutatásra

Az Európai Bizottság további 122 millió eurót mobilizál kutatási és innovációs keretprogramja, a „Horizont 2020” költségvetéséből a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.

A ma közzétett új pályázati felhívás azoknak a kezdeményezéseknek a sorába illeszkedik, amelyeket a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztése céljából indított útnak a Bizottság.

A pályázati felhívás olyan tervek finanszírozását célozza, amelyek a gyártást a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítására állítják át, illetve olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztésére összpontosítanak, amelyek az esetek feltárását és nyomon követését, valamint a betegellátást hivatottak javítani. További finanszírozási terület a nagy európai betegcsoportok vizsgálata a járvány jobb megértése céljából, illetve a koronavírus-járványnak az emberi viselkedésre gyakorolt hatásainak és társadalmi-gazdasági következményeinek feltérképezése, aminek köszönhetően remélhetőleg javul majd a kezelési és megelőzési stratégiák eredményessége.

A pályázatok benyújtásának határideje június 11. Az elbíráláskor fontos szempont, hogy a munkák képesek legyenek gyorsan eredményeket felmutatni. Rendkívüli „Horizont 2020” pályázati kiírás