Boldog születésnapot, YuMi!

Az ötödik születésnapját ünnepli az idén a YuMi®, az ABB kétkarú, együttműködő robotja.  

Az ABB együttműködő robotját, a YuMi-t, a vállalat 2015-ben dobta piacra azzal a céllal, hogy a kisebb alkatrészek összeszerelését végző dolgozók munkáját segítse. Azonban a robot az alkalmazások és az iparágak széles körében is sikeressé vált, új lehetőségeket nyitott meg, és serkentő módon hatott a szakemberek képzeletére, kutatván, hogy mi mindent lehet megvalósítani a robotikára alapozott automatizálással.    

Az ergonomikus kialakításának, párnázott karjainak és a mozgásvezérlő szoftvernek köszönhetően a YuMi-t munkaállomásokra lehet telepíteni, ahol olyan feladatokon tud dolgozni az emberek mellett, amelyek elvégzéséhez a robotokat mindaddig védőkerítés vagy védőburkolat mögött üzemeltetették.

Az együttműködő alkalmazásokban a munkabiztonság új szintjét garantáló YuMi fontos szerepet játszott abban is, hogy a gyártósorokon világszerte sikerült javítani a termelékenységet és a minőséget. A robot előrelépést hozott az elektronikai és elektromos alkatrészek összeszerelésében éppúgy, mint például a cukorkák válogatásában az édesipari gyárakban.

„Öt éve az volt a tervünk a YuMi-val, hogy új szabványt dolgozunk ki az együttműködő robotokra, hogy a robotok egyszerűen telepíthetőek és könnyen üzemeltetethetők legyenek, valamint kiegészítő védőintézkedések vagy védőburkolatok nélkül tudjanak szorosan együtt dolgozni az emberekkel – mondta el Sami Atiya, az ABB robotika és gyártásautomatizálás üzletágának a vezetője. – A YuMi hihetetlenül sikeresnek bizonyult, az anyagmozgatási, összeszerelési és ellenőrzési feladatokra fejlesztett, kisméretű, együttműködő robotok között saját kategóriát képvisel, és az új alkalmazások számára, a gyártástól az egészségügyig terjedő területekig, megnövelte a robotok iránti keresletet.”    

A YuMi kivezette a robotokat a védőkerítések „fogságából”, és szép jövő előtt áll a robotok és az emberek közötti együttműködésre alapozott munka világában.