Nem jársz szülőire? Elvehetik a gyereked!

A gyermekek védelmére beterjesztett törvénymódosításról a TASZ állásfoglalásában írta meg, hogy miért alkalmatlan a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor hogyan vezethet családok indokolatlan, tömeges szétszakításához. Számos szakmai szervezet csatlakozott az állásfoglaláshoz, a tervezetet mégis elfogadta az azt tárgyaló bizottság, így a javaslat eredeti formájában kerül jövő héten a parlamentben zárószavazásra. Ha elfogadják, az több problémát okoz, mint amennyit megold.

Selmeczi Gabriella és Horváth László kormánypárti képviselők előterjesztése értelmében ugyanis kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás igénybevétele, azt nem lehetne visszautasítani. A javaslat értelmében továbbá pusztán azon az alapon el lehetne szakítani gyermekeket a családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Semmi akadálya nem lesz így annak, hogy ha például egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, vagy ha a szülők nem jelentek meg egy szülői értekezleten, a védőnő vagy az iskola ezeket az együttműködés megtagadásának minősítse. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthet. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát akár egy-egy kimaradt szülői értekezlet vagy orvosi vizsgálat miatt.

„Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. A szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés: az nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy az olyan, gondos és szerető szülőket is hatósági eljárásnak teszik ki, akik kihagytak egy-egy szülői értekezletet, vagy orvosi vizsgálatot” – mondta el Asbóth Márton, a TASZ jogásza. – „Most, az utolsó pillanatban tehát arra kérjük az országgyűlési képviselőket, ne támogassák a szülőket indokolatlanul fenyegető törvényjavaslatot, a zárószavazáson szavazzanak nemmel!”