Nemzetközi könyvfesztivál: 24 ország részvételével április 25-től 26. alkalommal

Az április 25–28. között a budai Millennárison megrendezendő 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 24 ország képviselteti magát; a nagyszabású rendezvény három és fél napján kereken 850 vendég – művész, író, tudós – is részt vesz. A közönséget 145 kiállító várja színes könyvkínálattal, valamint író–olvasó-találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal – összesen csaknem 400 eseménnyel.

A könyv- és a programkínálat szerteágazó, minden korosztály számára tartogat újdonságokat – közölték szerkesztőségünkkel a szervezők. A programokról, a kiállítókról és a könyvfesztiváli újdonságokról folyamatosan frissülő információk jelennek meg a fesztivál honlapján és a facebookon.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a főváros támogatásával huszonöt esztendeje alapította meg a Budapest Nagydíjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált, részben annak köszönhetően, hogy olyan, világviszonylatban rangos alkotók vették át, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis vagy Daniel Kehlmann.

Karl Ove Knausgård (foto: Thomas Wågström)

Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, Karl Ove Knausgård. A Könyvfesztivál nyitónapján a díszvendéggel Tóth Krisztina író laudációját követően Bősze Ádám beszélget, majd a világhírű író Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettesétől, Szalay-Bobrovniczky Alexandrától és az Egyesülés elnökétől, dr. Gál Katalintól veszi át a 2019-i Budapest Nagydíjat.

A norvég díszvendég-stand lehetőséget kínál arra, hogy számos norvég író, műfordító, könyves szakember látogasson el Közép-Kelet-Európa e rangos könyves eseményére, segítvén, hogy a magyar könyves szakma és az olvasók is megismerjék a norvég irodalmat. Karl Ove Knausgård mellett Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig norvég szerzők látogatnak Budapestre.

Tizenkilencedik alkalommal ad otthont a fesztivál Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára az idén 22 országból érkeznek fiatal írók. Hazánkat a Margó-díjas Mécs Anna képviseli.

Az Európai Unió budapesti hivatalos intézménye, az ugyancsak a Millennáris parkjában működő Európa-pont munkatársaival együttműködve folytatják az Európai Írótalálkozó hagyományát a könyvfesztiválra látogató, külföldi írók, köztük számos díjazott alkotó részvételével.

A könyvfesztivál a magyar könyvkiadás bemutatkozásának is fontos lehetősége: a kortárs magyar szépirodalom mellett a hazai könyvkultúra minden ágazatában jelennek meg a kiadók újdonságaikkal: a többi között Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István vagy Vámos Miklós új kötetének bemutatójára is ellátogathat a közönség.

A gyermekkönyv-kiadók sok játékos ötlettel igyekeznek ráébreszteni a gyerekeket az olvasás szeretetére, egyben megszólítják szüleiket és tanáraikat. Lesz mesemondás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, játszóház, gyermekfoglalkoztató, emellett egy sor vetélkedő – és persze könyvbemutató, dedikálás a Gyerek(b)irodalomban, amely idén a Millennárison, a Nemzeti Táncszínház vadonatúj épületének előcsarnokában kap helyet.  

Az idén is megrendezik az Irodalom Jelmezben versenyt, a nevező iskoláscsapatok jókedvű, szórakoztató bemutatkozását. A versenyfelhívás megtalálható a könyvfesztivál honlapján.

Az olvasási szokásokkal, az olvasási készségek fejlesztésével kapcsolatos, izgalmas rendezvényekkel jelentkezik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtárosklub.

A 8. kis könyves éjen az ország 30 független könyvesboltja szervez jobbnál jobb kulturális programokat kora estétől éjfélig április 26-án.