Bécs legnagyobb templomában is oltanak

Július eleje óta csaknem 140 ezer embert oltottak be Bécsben covid–19 ellen, felét előzetes regisztrációt nem kívánó, mobil oltóponton. „Az oltás megy az emberekhez” módszerrel a nyáron jó hetedével tudták növelni a beoltottak számát. Szeptemberben megkezdték a harmadik oltások beadását is. (A nyitó képen: oltópont a Stephansdomban © PID / Jobst)

Oltóbuszok, oltóhajó, oltás a koncerten, a cirkuszban, a Stephansdomban (!), a lakótelepeken, a szupermarketben és a bevásárlóközpontban – Bécsben egész nyáron át a legváratlanabb helyeken, előzetes jelentkezés nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni. Július eleje és szeptember vége között összesen 70 030-an kihasználták ez a lehetőséget, csaknem minden másodikat oltották ekként az ebben az időszakban beoltott 139 229ből.

A legnépszerűbbek az oltóbuszok voltak, ahol 9949-en kértek oltást; őket a Lugner City bevásárlóközpont (9917), a szupermarketek (8825), a Bécsi Városházánál felállított mobil oltópont (7232), valamint a Stephansdom (5690) követte.

(Kíváncsi vagyok, engedélyezné-e a magyar katolikus egyház, hogy a budai Mátyás-templomban meg az ország nagy templomaiban oltópontokat rendezzenek be? – a szerk.)

Az Austria Centerben is kínáltak előzetes regisztráció nélküli oltást, mégpedig szabad oltóanyag-választás mellett. Ily módon 69 199 embert tudtak immunizálni a nyáron folyamán.

Bécsben már – kis híján – a lakosság kétharmada kapta meg legalább az első, covid19 elleni oltását, a teljes védettséget pedig a lakosság 61 százaléka szerezte meg az első-, illetve a második oltások révén.

A 30–50 évesek átoltottsága 70 százalékos, az 50-80 éveseké 80 százalék, a még ennél is idősebbeké pedig 90 százalék körül van.

Harmadik oltás felvételére az osztrák fővárosban szeptember 2-a óta van lehetőség, egyelőre az idős- és ápolóotthonokban oltanak, valamint a kórházi dolgozók immunitását frissítik fel. A harmadik oltást eddig 22 044-en kapták meg Bécsben, az idősotthonok lakói és az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és az óvodai dolgozók következnek, illetve megint jelentkezhetnek majd cégek is a dolgozóik újraoltására.

Ausztriában egyébként a rizikócsoportok (a 65 évesnél idősebbek, krónikus betegek és azok, akik sok emberrel találkoznak) és az Astra Zenecával oltottak a teljes immunizációt követő 6-9 hónap elteltével kérhetik a harmadik oltást, a többiek 9–12 hónappal a második oltás után. Bécsben éppen ezért úgy számolnak, hogy a harmadik oltások várhatóan 2022 júniusáig eltartanak majd, és már erre is kész a pontos menetrend.

Még a harmadik oltások és az influenza elleni oltás előtt megújította a város az oltásért felelősök rendszerét, ami a város honlapján, illetve mobiltelefonos alkalmazással érhető el.

Az újításnak köszönhetően nemcsak egyszerűbb lett az időpontfoglalás, de a rendszer már emlékeztetőt is kiküld az időpont előtt, tájékoztat az oltási akciókról, illetve csoportos időpontfoglalás is lehetséges – például családok számára.