Netanjahu a szövetségesének tekinti Orbán Magyarországát

Fordulóponton Magyarország címmel közölt elemzést a Freedom House arról, hogy a több mint 10 éve uniós tag Magyarországról el sem lehetett volna képzelni, kritikus pontra jut.

Orbán egyfolytában ellenségeket keres azért, hogy ebben a harcában minél jobban összetartsa szavazótáborát. az utóbbi időben ez a harc nem csak Soros ellen irányult. Ő csak példája lett annak, hogy bárki, aki szembemegy a kormány ideológiájával és alternatíva lehetne, az ellenséggé válik. Eközben pedig vagyonossá tette elvhű embereit, hisz’ a korrupciót a Fidesz politikája lényegének tekinti. 2010 előtt a szocialisták testesítették meg a legfőbb ellenséget, 2010 után már külső ellenség után kutattak, kezdve az unióval, folytatva a menekültekkel, eljutva Sorosig.

A szocialisták referendumának erőszakos megakadályozásával és a Népszabadság bezárásával tulajdonképpen az derült ki, most már az sem zavarja, ha saját magát leplezi le, mint autokrata hatalmat. Ez jelzi, minden eddiginél piszkosabb lesz a 2018-i választás, hiszen az ellenzék a puszta túlélésért küzd.

Ugyanakkor elszámolta magát Orbán, mert hiába támogatta Trumpot, nem jött be, mint ahogy a nyugati szélsőjobb mozgalmak is meghátráltak. Eközben az Európai Unió is egyre keményebb kézzel bánik vele. Tehát fordulóponthoz érkezett Magyarország: vagy tovább forr az ellenállók tiltakozása vagy Orbán lecsitítja a népeket, megetetve a maga demokráciájával őket. Ez esetben viszont Orbán mégis csak be tudja majd bizonyítani, hogy az unión belül is lehet illiberális demokráciát építeni.

A konzervatív National Review a tegnapi The New York Times véleményrovatának Soros–Netanjahu-viszonyáról írott cikkére reagál felháborodva. Soros Györgyöt egy olyan milliárdosnak állítja be, aki belülről bomlasztja Izraelt és képes még az palesztin ellenségeket is támogatni, csak hogy Izrael önvédelemhez való jogát megkérdőjelezze. Szóba hozza az izraeli kormányfő magyarországi látogatását is, amelyből kilóg a lóláb: a The New York Times úgy értékeli, hogy Netanjahu csak az antiszemitizmus ellen lép fel, de nem Soros ellen, mert utóbbi nem támogatja „a minden zsidót Izraelbe”-féle Netanjahu-politikát. A National Review cikke részletesen felsorolja azt is, miért nem szíveli Netanjahu Soros Györgyöt.

Egyébként pedig nincs olyan mérvadó hírügynökség vagy nemzetközi szinten érdemleges médium, amelyik ne foglalkoznék Benjamin Netanjahu magyarországi látogatásával – kezdve a The Guradiannel, folytatva a sort a Washington Posttal és zárva az izraeli Haaretzcel. A címek magukért beszélnek: Orbán megígérte Netanjahunak, hogy megvédi a magyar zsidóságot.  A nácikkal működtünk együtt, ahelyett, hogy a zsidókat védtük volna meg, de ez nem fog még egyszer előfordulni. A baloldali Haaretznek egyébként a látogatás előtt nemes egyszerűséggel az volt a véleménye: Izrael az antiszemitákkal áll egy oldalon.

A Trumphoz leglojálisabb Breitbart News (amelynek volt vezetői közül páran most a Fehér Házban dolgoznak), azt emeli ki a címében: „Az izraeli kormányfő azt mondta, Magyarország az antiszemtizimus elleni harc élvonalában áll”. A Financial Times is erre hegyezte ki mondandóját: Netanjahu üdvözli Orbán Magyarországát, mint Izrael szövetségesét. Ugyanakkor azt sem mellőzi, hogy Orbán és Netanjahu politikai összhangját a Trump-imádat is erősíti, nem beszélve a Visegrádi Négyekről, amelyeknek politikájával szintén nem egy közös pont van: a menekültpolitika és a jogállam megítélése – s ebből a szempontból a Financial Times visszafogottan, de kritikus hangnemet üt meg.

A washingtoni Jamestown Foundation, amit egyébként az orosz Arkagyij Sevcsenko, az ENSZ volt főtitkár-helyettese alapított még 1984-ban, a székelyek autonómia-törekvéseit helyezi történelmi és mostani regionális kontextusba azok után, hogy a székelyföld szabadságának ünnepnapján indított petícióhoz 19 országból csatlakoztak az autonómiát támogatók. A szerző arra figyelmeztet, hogy a teljes politikai és közigazgatási autonómiát szorgalmazó szövetség veszélyes példát teremthet a régióban, hisz’ hasonló törekvéseknek vagyunk szemtanúi Moldovában, Ukrajnában, Macedóniában, Szerbiában… A 90-es években újabb lendületet kapott mozgalom ma ismét virul és félő, hogy az ottani bozóttűz hamarosan átterjed más országokba is, aminek megakadályozására nemzetközi mozgósításra van szükség.

A szintén amerikai ABC News a román elnök, Klaus Johannis szavait idézi, aki most látogatott a térségbe és figyelmeztetett, hogy a decentralizációval egyet tud érteni ugyan, de az etnikai alapú autonómia-törekvésekkel egyáltalán nem. Orbán Viktort is megemlítik a cikkben, mint aki támogatja az autonómia-törekvéseket.