New York Café, bárzongorista verseny: nyolc továbbjutó

Az állva – azaz a zongora előtt ülve – maradt versenyzők: Balogh Dezső, Banyák Gyula, Banyák József, Csipkés Sándor, Gazsi Norbert, Pikács István,Pintér Ferencés Pintér Péter.

Az állva maradtak, akik a második fordulóban zongorához ülhetnek a New York kávéházban.

A szavazás módja megegyezett a tavalyi vetélkedőkével: a helyszín háromtagú zsűrijének véleménye, a versenyzőket hallgató közönség szavazatai alapján hárman –Pintér Ferenc,Pintér Péterés Burai László – zárta az értékeltek névsorát. Pintér Pétert „megmentette” a zsűri, az interneten szavazók pedig Pintér Ferencet tetemes számú vokssal juttatták tovább, miáltal Burai László búcsúzott a versenytől – ezzel alakult ki a következő forduló mezőnye.

A zsűri: Esze Jenő, Szentpétery Csilla és Nyári Károly.A zsűri – Nyári Károly elnök, Szentpéteri Csilla és Esze Jenő tagok – nagy szeretettel, ugyanakkor a szükséges szakmai szigorral értékelte a hallott produkciókat. A zsűri eredeti felállásában változás történt: Rakoncai Viktor az elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a feladatot, az ő helyére ült be Esze Jenő. Az elismert szaktekintély több mint 40 éve tanít, jelenleg a Zene- és Táncművész Szakszervezet Kőbányai Szakiskolájának tanszékvezető tanára. Az idei mezőny zongoristái közül néhányan az ő keze alól kerültek ki. Tíz évig zongorázott a Hilton Szállodában, party-zenekara évtizedek óta az ország egyik legjobb együttese. Rangot adó koncertsorozatok résztvevője volt a Hiltonban, a Pesti Vigadóban és a Zeneakadémián, külföldön is fellépett. Számos könyvet írt zeneelmélet témakörben, legújabban megjelent improvizációs iskolája. Több évtizedes tanári és zenei munkásságát magas kitüntetésekkel ismerték el: többek között a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével, Artisjus díjjal és Weiner Leó díjjal.

A zsűri másik két állandó tagja Nyári Károly elnök, zongoraművész és Szentpéteri Csilla zongoraművésznő. Nyári Károly több műfajban otthonos, így a bárzongora világában is. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban Gonda János növendékeként szerzett előadóművészi és jazz-zongora tanári diplomát. Éveken át sikerrel szerepelt külföldön. Világsztárokkal lépett fel, köztük Chaka Khannal, Michael Jacksonnal, Phil Collinsszal, Frank Sinatrával és Luciano Pavarottival. Énekel, dalszerzőként is jól ismert, lemezei jelentek meg.    

Szentpéteri Csilla hétéves korától zongorázik, a szegedi Bartók Béla Konzervatóriumban, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián summa cum laude minősítéssel szerzett diplomát. Olasz ösztöndíjasként a római Santa Cecilia Zeneakadémián kapott mesterdiplomát. Fellépett New Yorkban, Washingtonban, Rómában, Barcelonában, Madridban, Bécsben és Berlinben. Hat éven keresztül tanított a budapesti Zeneakadémián. Ma már a crossover királynőjének tartják. Egyedi előadásban és hangszerelésben szólaltatja meg a klasszikus, a jazz, a rock és a latin zene legszebb darabjait.            

Az idei bárzongorista-verseny győztesének díja egy Roland zongora lesz. A második-harmadik helyezettet nagy értékű hangszercsomaggal jutalmazzák. A verseny végén természetesen lesz közönségdíjas, a szerencsés a New York Palota Salon éttermének meghívását kapja.

 

 

  

 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.