Uniós pénzből fölújították Szigliget várát

A modern turizmus követelményeinek megfelelően megtörtént a 13. században épült erőd interaktív bemutatóval, gömbpanoráma-felvételekkel is megtekinthető, a számos pontos elhelyezett kamerák élő képeket továbbítanak képernyőkre. Információs pontot, munkahelyeket létesítettek a várban, ahová a mozgásukban korlátozottak is bejuthatnak. Megújultak a falak, a tornyok, a belső dongaboltozat, létesült korabeli konyha, kovácsműhely, hang- és fénytechnikával fölszerelt színpad.

Mesésen izgalmas időket idéznek a várfalak. (Kép: wikipedia)

A vár korabeli életét hitelesen mutatják be az alsó- és a felsővárban. Kiegészítették a hiányos falakat az alsóvár Török Bálint-kapujánál, és csapórácsos kaput alakítottak ki, előtte helyezték el az új elemekkel bővített információs pontot. Három kronoszkópon figyelhető meg például a felsővár Bencés-tornyának pusztulása egy hajdani villámcsapás következtében. Ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a látogatóknak.

A vár a 13. században: a számítógép képernyőjén...

A komplex beruházás tartalmazza a fűszernövény-kertet (a várat a gyógynövények tudósai, a pannonhalmi bencések építették) és a négykamerás figyelő rendszert is. 

...és a 17 században, mielőtt lakói elhagyták.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.