Robert Capa vasárnap este búcsúzik a Nemzeti Múzeumtól

Az elmúlt négy hónapban nagyon sokan voltak kíváncsiak a Robert Capa / A játékos című tárlatra.  A fotóriporter, haditudósító, emigráns világpolgár, kivételesen bátor ember, és a nők bálványa Budapesten született, bejárta a nagyvilágot, mindenfelé megfordult, ahol a történelem drámái zajlottak. Részt vett a spanyol polgárháborúban, ott volt a normandiai partraszállásnál, járt Haifán és Tel-Avivban, amikor megérkeztek a háború után a menekültek, fotózott tragédiákat és sztárokat, mindig, mindenütt az emberi mélységeket látta és láttatta.

1944. június 19., D-Day: a partraszállás pillanatai.

A nemzeti múzeumbeli kiállításon most még meg lehet nézni a képeit: nemcsak a világhírű fotót a milicista haláláról, hanem a párizsi izgatott tőzsdéseket 1936-ból, Trockij indulatos beszédét 1932-ben Dániában, 1936-ból a genfi rendőröket, akik befogják egy újságíró száját, 1934-ben a saar-vidéki bányászt, ahogy kínlódva tolja a sárban a csillét, vagy a kínai Csang Kaj-sek feleségét, az eredeti változatban, és a cenzúra után retusálva. 

És láthatók a kopott mackó, amivel kisfiúként játszott, az írásfüzete és első fényképezőgépei is. Meg azt az életrajzot, amelyben elragadó iróniával írta meg, milyen volt, amikor 17 évesen a világforradalom iránti érdeklődése miatt igen gyorsan abban a cellában találta magát, ahol a falra írt utolsó két név Sallai Imréé és Fürst Sándoré volt, akit pár héttel azelőtt végeztek ki. Így ráébredt, miután alaposan el is verték a rendőrök, hogy a világforradalom ügye nem tréfadolog.

A múzeum január 26-án, vasárnap még különleges programot kínál:

10–20 óráig a kiállítás meghosszabbított nyitva tartással (szombaton és) vasárnap is este nyolcig látogatható.

16–17: Kérdezd meg a kurátortól! című programon dr. Lengyel Beatrix és dr. Fisli Éva kurátor a legkülönlegesebb és legfurcsább látogatói kérdésre is válaszolnak. Érdemes bátornak és kíváncsinak lenni!

18 órától a Freedom Café improvizatív zenei formáció tart koncertet a múzeum Kupolacsarnokában.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.