Nő és férfi egyenlő – bérezésben is

Az idei nemzetközi nőnap alkalmából #EgyLépésselKözelebb néven kampányt indítunk, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék – a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség – megszüntetéséhez – közölte szerkesztőségünkkel Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője. (A nyitó illusztráció forrása: www.it-daily.net)

Már most számos cég, önkormányzat és egyéb szervezet megerősítette elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség iránt, és vállalta, hogy egy éven belül nyilvánosságra hozza ezeket az adatait.

A nők férfiakéhoz mért jövedelemhátránya 13 és 18 százalék. Ám ha a nők által végzett „láthatatlan munkát” is ide számítjuk, a bérkülönbség különösen kirívó. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019 első felében a férfiaknak havonta átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb a keresete, mint a nőké.

A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami áthidalhatatlan nyugdíj-szakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint: ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon nyolcvan év (!) múlva számíthatunk a bérszakadék megszűnésére.

„Szeretnénk, ha az idei nőnap az első lépés lenne a bérkülönbség felszámolása érdekében Magyarországon – mondta Zorigt Burtejin, az Amnesty International Magyarország kampánykoordinátora. – A fizetések átláthatóságának növelése azért fontos, mert először mindenki számára láthatóvá kell válnia a problémának, mert csak így tehetünk további lépéseket az egyenlő díjazás elvének tényleges alkalmazása végett.”

Az AI munkatársa hozzátette: a nemzetközi emberjogi szervezet a brit példát kívánja követni, és egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményez, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Azért, hogy rögtön pozitív példákkal is szolgálhasson a magyar AI, megkeresett néhány céget és önkormányzatot, amely nagy örömünkre igent mondott arra, hogy legkésőbb jövő március 8-ig közzé teszik a bérszakadékra vonatkozó adataikat.

Zorigt Burtejin hozzátette: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan cégek, önkormányzatok, és szakszervezetek, amelyek elkötelezettek az ügy iránt. A csatlakozók fontos jelzést küldenek más szervezeteknek és az egész magyar társadalomnak. Abban bízunk, hogy a lehető legtöbben csatlakoznak a kampányhoz, és közösen elérjük, hogy ne kelljen még nyolcvan évet várni a bérkülönbség megszűnésére.”

A csatlakozók eddigi listája:

 • Budapesti Közlekedési Központ (BKK)
 • SPAR Magyarország
 • IKEA Magyarország
 • Netpincér
 • UX studio
 • Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
 • Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata
 • Fővárosi Önkormányzat
 • II. kerületi önkormányzat
 • IV. kerületi önkormányzat
 • VI. kerületi önkormányzat
 • XIV. kerületi önkormányzat

Kezdeményezőként természetesen az Amnesty International Magyarország is vállalja, hogy a vonatkozó adatait nyilvánosságra hozza, egyúttal várja a csatlakozni kívánó további szervezetek jelentkezését.

(A szerk. megj.: minden bizonnyal rövidesen nem fővárosi vállalatok, intézmények, szervezetek, vállalkozások is csatlakoznak a kezdeményezéshez.)

Részletek a kampányról és a csatlakozási lehetőségekről.