Nőtlen lett a kormány

Nőt akarunk! Sőt, ha lehet, nőket! Nem úgy általában, hanem a kormányba. Nehéz is volna ebben vitatkozni Novák Katalinnal, mert ezúttal biztosan igaza van. Most, hogy Varga Judit elköszönt a miniszterségtől és reményei szerint jövőre Brüsszelbe teszi át székhelyét, az államfőnő rájött, hogy nőtlen lett a kormány. Márpedig szerinte – és nagyon helyénvaló, hogy így látja – több nőre lenne szükség a magyar politikában és a közéletben. Nem feltétlenül azért, mert vannak közöttük olyanok is, akik képesek szünet nélkül mosolyogni, de az ország tényleg nem nélkülözheti a nemzet javát szolgáló politikusnőket és közéleti szereplőket.

Novák Katalin egykori pártjában, a Fideszben nem mindenki osztja ezt a nézetet. Vannak, akik szerint a nők helye a konyhában van, és a legfőbb princípiumuk – Kövér László szép megfogalmazásában –, hogy unokákat szüljenek nekünk. Mármint a férfiaknak, akik köztudottan a teremtés koronái. Más kérdés, hogy a magyar nők jelen állás szerint nem hajlandók engedni a házelnöknek: a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 júniusában 7234 gyermek született, 11 százalékkal, azaz, 921 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel azelőtt.

Novák Katalin szerencsére másként viszonyul a nők társadalmi szerepéhez, mint Kövér házelnök és a Fidesz számos prominense. „Holnaptól nem lesz női minisztere a kormánynak. Köszönet Varga Juditnak a szolgálatért, erőt, kitartást a folytatáshoz neki és utódainak is. A nőkre is szükség van a magyar közéletben!” – írta az államfőnő a Facebookon és mondandóját egy, a távozó igazságügyi miniszterrel közös fotóval is alátámasztotta.

Mint ismeretes, Varga Judit június végén mondott le az igazságügyi posztról és augusztus 1-jétől az országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökeként tevékenykedik. Távozását hivatalosan azzal indokolták, hogy Magyarország az eddigieknél is jobban fókuszálna az európai ügyekre, ám a „jó miniszterasszony” menesztésének valódi háttere a Völner–Schadl-ügy környékén keresendő. Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori, több mint másfél éve letartóztatásban lévő elnökének bűnügyében Varga Judit hivatalosan nem szerepel ugyan, ám a helyzete így is kínos, mert munkájának jellegéből következett, hogy szoros kapcsolatban volt a megvádolt urakkal.

Novák Katalin már 2010-ben, a Terézanyu Hangja pályázatán különdíjat nyert dolgozatában is kiállt a nők fokozott szerepvállalása mellett. Igaz, akkor még elsősorban a saját helyzete foglalkoztatta, és azon akadt ki, hogy csak anyaként tud kiteljesedni. „Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú meséskönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak.”

Ez a vágya utóbb teljesült, sőt, ha szabad így fogalmazni, az élet felülmúlta a várakozásait. Ezért is volt furcsa, hogy a nőket most a kormányba kívánó államfő 2020 decemberében egy sokakat felháborító videóban arról beszélt, hogy a nőknek nem kell mindenben versenyezniük a férfiakkal. „Ne higgyék el, hogy legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkezniük, mint a férfiaknak.” Vagyis ne akarják azt, amire ő is vágyott valamikor, hanem érjék be kevesebbel. Ne versenyezzenek a férfiakkal, ne akarjanak velük egyenlők lenni. Keressenek kevesebbet, legyenek kevesebbek!

Azóta persze Novák államfőnő igyekszik elfeledtetni ezeket a rossz mondatokat, és miután minden lehetséges módon a nők szerepvállalását szorgalmazza, remélhető, hogy idővel ismét lesz nő a kormányban.

Az illető hölggyel szemben nem elvárás, hogy tudjon focizni és hegedülni, az viszont határozottan előny, ha nem vett fel – igaz, később visszafizetett – őt meg nem illető CSOK-ot a balatonhenyei nyaralójára.