Nyolcmillió kiló mentett élelmiszer a magyar nélkülözők százezreinek

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület már 406 áruházból és 132 élelmiszer-forgalmazótól gyűjti össze az élelmiszer-feleslegeket. Tavaly negyedmillió rászorulónak tudott segíteni, miközben az élelmiszer-pazarlás okozta környezetterhelést is példásan csökkentette.

Hazánk egyik nagy, tekintélyes jótékonysági szervezete a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Több, mint másfél évtized óta kutatja fel és gyűjti össze gyártóktól és kereskedelmi hálózatoktól azokat a készleteket, amik valamilyen okból már nem hozhatók forgalomba, de még biztonsággal fogyaszthatók. A többségében a lejárathoz közeli vagy csomagolási hibás termékeket rászorulókhoz, családokhoz juttatja el.

Mentett élelmiszer.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2021-ben nyolcmillió kiló – napi 21 ezer kiló – élelmiszert mentett meg, miáltal 250 ezer nehéz sorsú embernek segített, a többségnek havonta néhány alkalommal, másoknak naponta. Az élelmiszer-adományok értéke tavaly meghaladta a 7000, az élelmiszerbank alapítása óta eltelt 16 évet tekintve pedig már 53 000 millió forintos eredménynél járnak.

A mentett élelmiszerek jótékonysági partnerszervezetek közreműködésével jutnak el a rászorulókhoz. Tavaly már 500 civil szervezet, egyházi, önkormányzati fenntartású intézmény vett részt az osztásokban. Az ő közreműködésükkel a többi között gyermekotthonok lakói, egyedül maradt, idősek, nagycsaládosok, családok átmeneti otthonában és fogyatékkal élők, tanodák növendékei, hajléktalanok, valamint elmaradott térségek, települések lakói jutottak jó minőségű, mentett élelmiszerekhez.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke tudósítónknak elmondta, hogy az elhúzódó covid-járvány és az élelmiszerárak emelkedése rengeteg családot, háztartást hoztak lehetetlen helyzetbe. Az egyesület munkatársai igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy kiszolgálhassák a növekvő számú rászorulót. „Köszönettel tartozunk minden karitatív partnerünknek, és az együttműködő élelmiszeres cégeknek. Köszönet illeti az odaadóan és lelkesen dolgozó önkénteseket és a sok, jószándékú személyt. Az összefogás egyik megható példája volt az a 348 tonnányi élelmiszer-adomány, amit karácsony előtt, mindössze nap alatt adtak össze a vásárlók országszerte 315 áruházban. Ez lett az eddigi legeredményesebb tartósélelmiszer-gyűjtő akció hazánkban.”

A legtöbb élelmiszert 2021-ben is a kiskereskedelmi láncokból gyűjtötte össze az élelmiszerbank. A feleslegeket naponta már 406 áruházban gyűjtik. Az adományozott termékek legnagyobb része tavaly is pékáruk és zöldség-gyümölcs volt. Nőtt a megmentett húsáruk és tejtermékek aránya, miáltal az egyesület időről időre több, magas tápértékű, rostokban és fehérjében gazdag élelmiszert adhat a rászorulóknak.

Nagy figyelmet érdemlő fejlemény, hogy tavaly 132 cég kereste fel az egyesületet, hogy rászorulók számára ajánlja fel a forgalomba már nem hozható készleteit. Remélhetőleg az idén még többen kapcsolódnak be a fogyasztható élelmiszerek gyűjtésébe, tekintettel arra, hogy folyamatosan növekszik a rászorulók tömege.

Élelmiszer a szemétben.

Kevesen tudják, hogy a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek nagyon fontos szerepet játszanak a klímaváltozásban. A feleslegessé vált termékek nemcsak a lebomlásukkal vagy elégetésükkel felszabaduló gázok miatt rombolják a természetet. Ha kidobjuk őket, értelmüket vesztik a megtermelésükbe, feldolgozásukba, csomagolásukba és szállításukba fektetett természeti erőforrások is. A globális felmelegedésért felelős üvegház hatású gázok 10%-a az élelmiszer-pazarlással hozható összefüggésbe. Az élelmiszermentés ezért az ökoszisztéma védelme szempontjából is fontos tevékenység. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának köszönhetően tavaly mintegy 20 ezer tonna széndioxid kibocsátástól mentesült a Föld.