Nyomon követhető detektálás a BEAST technológiával

A G DATA windowsos szoftvereibe beépített BEAST technológia viselkedéselemzéssel, gráfadatbázisok segítségével ismeri fel és hárítja el a komplex kibertámadásokat. Arnas Staude, a BEAST fejlesztője a megváltozott kibertámadási szokásokról, a fejlesztésről és a technológiáról beszélt.

A kártevő viselkedését azonban sokkal nehezebb megváltoztatni, mint a programkódot. A kiberbűnözők nem tudják és nem is akarják a kártevő viselkedését módosítani. Ha ezt megtennék, akkor nem tudnák az operációs rendszer segítségével kiolvasni a jelszavakat, vagy titkosítani a fontos adatokat. Röviden: nem tudnának semmilyen kárt okozni.

Arnas Staude, a BEAST fejlesztője

– Miért volt szükség az új eljárások kidolgozására?

– A viselkedéselemzés több éve a G DATA biztonsági megoldásainak része. A Behaviour Blocker komponens tisztességes munkát végzett, ám a hosszú matematikai képleten alapuló eredményt nem mindig értettük teljesen, ami megnehezítette a fals pozitív esetek megítélését.

Ezért egy teljesen új megközelítésből kezdtünk el fejleszteni. A BEAST név a BEhAviour STorage szavakból állt össze. Célunk az volt, hogy egy megérthető döntéshozatalt hozzunk létre. Szerettük volna részleteiben tudni és megérteni, mi is történik a gépeken. Ugyanakkor szerettük volna a meglévő technológiákat – a Bank Guard vagy Exploit Protection – is kombinálni az új viselkedéselemzéssel. Ezek a technológiák is anomáliákat észlelnek, de nem gyűjtenek arról adatokat, hogy az eltérések hogyan születnek.

– A viselkedéselemzés nagy problémája a fals pozitív találatok voltak – hogyan előzi meg őket a BEAST?

– A BEAST legnagyobb előnye a nyomon követhetőség, melynek segítségével pontosan megértjük, egy detektálás hogyan történik. Ez azért lehetséges, mert a BEAST alapja egy erőteljes gráfadatbázis, segítségével meg tudjuk jeleníteni a folyamatokat. Ez lehetővé teszi számunkra a kártevő viselkedésének célzott észlelését, fals pozitív eredmények nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a szabályokat is könnyebben módosíthatjuk. Az előző Behaviour Blocker egy hosszas matematikai képletet használt, és nem láttuk tisztán, hogy egy apróbb módosítás hogyan befolyásolja a teljes rendszer működését. Ezzel szemben több apró szabály létezik, melyet könnyen módosíthatunk.

Továbbá a BEAST segítségével sokkal több tesztet futtathatunk. A gráfadatbázissal offline is szkennelhetünk, az ismert kártevők magatartási mintáit próbálhatjuk ki rajta, hogy az észlelést optimalizáljuk. Ha egy viselkedésmintát fals pozitívnak ismerünk fel, azt hozzáadjuk az adatbázishoz, így a BEAST kétszer ugyanazt a hibát nem követheti el. Emiatt sokkal kevesebb a hamis pozitív a BEAST használatával.

– A BEAST egyik funkciója a retrospektív törlés, ez pontosan mit jelent, hogyan működik?

– A retrospektív az idő jellemzője, azt jelenti, hogy vissza tudunk nézni a múltba. Egy támadás jelei mindig ott vannak a fertőzés folyamatában: valaki meglátogatott egy szervert vagy kinyitott egy fájlt. Azonban mire felfedezzük, hogy egy kártevő van a rendszerben, ezek az indikátorok már nem léteznek, mert a kártevő kitörölte a korábbi tevékenységére vonatkozó adatokat, fájlokat. Azonban a BEAST segítségével ezek megvannak a gráfadatbázisban, így az egész fertőzési lánc elérhető, lenyomozható és visszafordítható.

Mik a tapasztalatok a mindennapi használat közben?

– A BEAST eléggé diszkrét, nagyon kevés támogatási kérés érkezik vele kapcsolatban, ami nagyon jó jel. Ez azt jelenti, hogy nagyon ritkán szakítjuk meg ügyfeleink munkáját fals pozitív találatokkal. A BEAST működését a gyűjtött adatokkal kísérjük figyelemmel, és látjuk, hogy a technológia rengeteg ügyfelet véd meg mindennap.

– Vannak olyan esetek, amikor a BEAST gyorsabban és jobban detektálta a kártevőket, mint a korábbi technológia?

– A két technológia jócskán eltér egymástól, ezért nehéz őket összehasonlítani. Azt látjuk, hogy a többi komponenssel, például a Deep Rayjel rendkívül jó az együttműködés. Vagyis támogatja a meglévő technológiákat működés közben, és jobbá teszi őket. A BEAST-et a statikus detektáláshoz szükséges adatgenerálásra is használjuk. A háttérben elemezzük az adatokat, ezek alapján optimalizáljuk folyamatosan a háttérfolyamatokat, így gyorsabb detektálást és jobb blokkolást érünk el. A technológia segítségével a dinamikus detektálás eredményeit közvetlenül a statikus detektálásba mentjük el, ezzel is megelőzve a megismert kártevők fertőzését. Ezzel párhuzamosan a védelmi szabályokat is jobban hozzáigazítjuk a mindennapi tapasztalatokhoz.

– A fejlesztési folyamat közben milyen akadályokat kellett leküzdeni?

– A legnagyobb akadály a teljesítmény volt, hiszen a korábbi megközelítéstől eltérően a BEAST több számolási kapacitást kívánt. A technológia folyamatosan ellenőrzi az aktuálisan futó alkalmazás viselkedését az ismert minták alapján, ezért folyamatosan adatokat dolgoz fel. Ezért a magas teljesítményű folyamatok kidolgozása becslésünk szerint a fejlesztési munka felét tették ki. Nem kapkodtuk el, a BEAST fejlesztése öt évbe tellett. Az első körben egyedül dolgoztam, akkor nagyon nehéz volt, gyakran nem láttam a fától az erdőt. Azonban idővel fejlődött a csapat, és a közös munka meghozta a gyümölcsét. Megérte a fáradságot, büszkék lehetünk az eredményre.

Az igazi munka azonban most kezdődik, az összes lehetőséget még nem használtuk ki. Szerintem a BEAST alapját képezheti más nagyszerű technológiának. Ma a detektálás önmagában nem elég, szükség van a fertőzések kitakarítására is, így az ügyfél nincs egyedül, amikor adatai elvesztésével szembesül.

A BEAST-re mindenképp érvényes Arisztotelész mondása, mely szerint az egész több, mint a részek összessége. Hiszen a technológia akkor mutatja meg igazán a benne rejlő lehetőségeket, mikor más komponensekkel dolgozik együtt.