Negyed évezred: 30 millió oldal, 10 millió arckép

Kétszázötven esztendő hírei között bárkire rákereshet az, aki október 5-én, hétfőn kipróbálja az Arcanum ADT-, azaz a digitális tudománytár szolgáltatását – tudatta szerkesztőségünkkel Biszak Bogáta, a cég sajtófőnöke. (Nyitó kép: a Sebes Tibor főszerkesztette „Világ Ifjúsága” című magazin egyik 1990-i címlapja.)

Magyarország vezető tartalomszolgáltatója folyamatosan frissíti az adatbázisát. Ebben a hónapban a többi között már az Ifjúság, az Iskolakultúra, a Magyar Honvéd, a Mult és Jövő, a Top Gun, a Világ Ifjúsága és könnyűzenei magazinok, például a Wanted, a Z Magazin tartalma is kutatható – természetesen az eredeti lappéldányokból. Az Arcanum-portál főoldalán a Frissen feltöltött cím alatt természetesen ennél sokkal többet talál az érdeklődő – mondta el a sajtófőnök –, aki felhívta lapunk figyelmét arra is, hogy tovább bővült az iskolai értesítők kínálata, miáltal bárki rákereshet családtagjai, ismerősei tanulmányi előmenetelére.

Részlet a Fasori Főgimnázium Értesítőjéből (1900/1901-iki iskolai év)

Különösen érdekesek a Fasori Gimnázium adatai; ott, a budapesti Városligeti fasor patinás épületében járt gimnáziumba a magyar értelmiség világhírűvé vált, népes közössége sok-sok év óta. A gimnázium diákja volt – csak néhány példa! – Bogsch Árpád, jogász, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) magyar származású nyugalmazott főigazgatója, Herzl Tivadar, író, újságíró, Ignotus (Veigelsberg) Hugó író, költő, újságíró, Kandó Kálmán, mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, Kálmán Imre, zeneszerző, Neumann János, matematikus, a számítógép atyja, Podmaniczky Frigyes, író, politikus, városrendező, városépítő, Sztankay István, színművész, Kossuth-díjas, Teller Ede atomfizikus, „a hidrogénbomba atyja”, Wigner JenőNobel-díjas fizikus…

Biszak Bogáta elmondta: az Arcanum közössége folyamatosan dolgozik azon, hogy minél teljesebbek legyenek az elérhető tartalmak. Látványos módon sikerült kiegészíteni az Aetas, a Borsodi Szemle, az Eszmélet, a Magyar Pályázatok/Magyar Építőművészet, a Magyar Szemle, a Magyar Szó és a Pesti Hírlap hiányos évfolyamait.

Az Arcanum Digitális Tudománytár – tekintettel a hazánkban is sajnálatosan nagy ütemben terjedő Covid-vírusra – a maga módján igyekszik segíteni diákoknak, kutatóknak és minden érdeklődőnek, hogy a lehető legszélesebb körű kínálattal könnyítse meg a munkáját, elégítse ki az érdeklődését. Ebből a célból október 9-ig kedvezményes előfizetést kínál, miáltal magánszemélyek az eredeti ár feléért fizethetnek elő fél, egy évre.

Hasonló kedvezményes előfizetést kínál a hónap végéig az Arcanum a Szent István Társulat kiadó könyveire is, „amelyeket munkatársaink digitalizáltak, tettek kereshetővé a portál Szaktárs oldalán” – tájékoztatta az Infovilágot Biszak Bogáta.