Nyomul a közösségi gazdaság – megalakult a magyar Sharing Economy Szövetség

Az internet és az okoseszközök terjedésének köszönhetően egyre többet emlegetnek egy teljesen új vállalkozási modellt, a sharing economyt, azaz közösségi gazdaságot.

 Az Uber, Airbnb, a Waze sokaknak ismerős cseng, de azt kevesebben tudják, hogy hazánkban is tucatnyi, hasonló elven működő céget alapítottak már. A minap megalakult Sharing Economy Szövetség fő célja: tegye lehetővé, hogy a közösségi gazdaság szereplői jogszerűen és kiszámítható szabályok szerint működhessenek.

Az Uber magyarországi ellentmondásos története rámutat a szabályozás hiányosságaira. Hazánkban is gombamód szaporodnak ugyanis a közösségi gazdasági modellre alapuló vállalkozások, melyek már számos iparágban – a közlekedésen kívül például a logisztika, a pénzügy, vagy a mezőgazdaság területén – kínálnak szolgáltatásokat.

A közösségi gazdasági modellen alapuló vállalkozások lényege: magánszemélyek meglévő felesleges erőforrásaira építenek üzletet, közösséget. Így működik a városi közlekedést támogató Waze vagy éppen a Járókelő.hu, a hazai kezdeményezésű PickItApp közösségi futárszolgálat, a VeddBérbe.hu, a kölcsönözhető eszközök online piactere is.

A magyar Sharing Economy Szövetséget hat hazai vállalkozás – a közösségi irodákat működtető LOFFICE, az Oszkár telekocsi szolgáltatás, a Rukkola.hu online könyvcserélő platform, az online fizetési megoldással foglalkozó Barion, a Tickething online jegypiactér és a Zöldségközösség.hu mezőgazdasági szolgáltató vezetői alapították a minap.

A szövetség célja, hogy segítse a közösségi gazdaság hazai fejlődését, támogassa a hazai közösségi szolgáltató vállalkozások működését, illetve a szabályozási környezet kialakítását. Fontos cél továbbá a közösségi gazdaság modell működésének és előnyeinek bemutatása a ma és a holnapok nemzedékei számára. A szervezet a digitális kompetenciák és a pénzügyi kultúra fejlesztésére is törekszik.

„A közösségi gazdaság világszinten új, de rohamtempóban fejlődő terület. A szabályozási környezet sok esetben nehezen tud lépést tartani az újfajta üzleti és vállalkozási modellel, amit az UBER vagy az Airbnb ellentmondásokkal teli hazai és nemzetközi példája is jól mutat. Míg az utazási információk megosztását hasznosító Waze mindenki számára hasznos, a városi közlekedést segítő világméretű szolgáltatássá fejlődött. Szakértők szerint azonban a sharing economy további robbanásszerű fejlődés előtt áll világszerte. Magyarországon is egyre több szolgáltató, startup cég kezd bele közösségi alapú üzletbe, éppen ezért látjuk szükségét egy olyan szakmai szervezetnek, ami hidat képez a piac, a vállalkozások és a kormányzat között”fogalmazott Pataki Gábor, a Sharing Economy Szövetség elnöke.

Mobilfizetésben jártas szakember, aki részese volt a hazai országos mobilfizetési rendszerek tervezésének és fejlesztésének. Közgazdászként kiemelten fontosnak tartja a digitális, ezen belül a pénzügyi kultúra fejlesztését, amelyet a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásokban lát leginkább megvalósíthatónak.

A közösségi gazdálkodáson alapuló vállalkozások világszerte rengeteg kérdést vetnek fel és vitát gerjesztenek. Számos szolgáltatás a használók, fogyasztók számára egyértelmű előnyökkel jár, támogatja a fenntartható fejlődést, növeli a hatékonyságot – például a fuvarmegosztás, vagy a szálláskiadás esetén. Ugyanakkor sokan rávilágítanak arra, hogy a sharing economy például az adózás szempontjából kérdéseket vet fel, de az általában egyéni vállalkozóként dolgozó munkavállalókat is rengeteg kompromisszumra készteti, például a munkaidő kapcsán.

Pataki Gábor: „Hiszünk abban, hogy a közösségi gazdaság olyan modell, amely a kellő szabályozási környezet kialakítása esetén mind a vállalkozók, mind a használók, mind az állam számára kedvező és előnyös. A közösségi gazdaságon alapuló szolgáltatások köré valós közösségek szerveződhetnek, melyek ellensúlyozzák azt a folyamatot, hogy a digitális technológia fejlődésével egyre inkább a virtuális térben éljük társasági életünket”.