Okos bécsiek: inkább a kerékpárt választják, nem az autót

Nagy lendülettel és szorgalommal építik Bécsben a kerékpárutakat: nagy a szükség rájuk. Már májusban rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, utcákon: forgalomszámlálók éppen harmadával több biciklistát észleltek a tavalyi év májushoz képest. (A nyitó képen: kerékpárosok a bécsi Karlsplatzon © MobAG/Peter Provaznik.)

Több mint 1,1 millió kerékpárost mértek az idén májusban azon a tizenhárom helyszínen, ahol tavaly májusban még csak 867 020-at regisztráltak az automatikus forgalomszámlálók. Mivel azóta további öt helyen is elhelyeztek forgalomszámlálót, a tizennyolc mérő együttes forgalmi adatai alapján már 1 465 474-en gurultak az osztrák főváros aszfaltján májusban, az egész évet tekintve pedig már összesen több mint négymillió biciklistával számolhat a bécsiek. Úgy látszik tehát, hogy akik a pandémia hatására kétkerekűre pattantak 2020-ban, továbbra is ezt a klímabarát közlekedési formát választják az osztrák fővárosban.

Bécs pedig igyekszik a megnövekedett igényeknek megfelelően jó minőségű és egyre hosszabb kerékpáros úthálózatról gondoskodni a pléhszamarat kedvelők számára. Csak az idén 17 kilométer új vagy felújított kerékpárutat készülnek átadni, és a következő évekre is rokonszenves tervekről számolt be a főváros: a kerékpárosoknak kedvező fejlesztésekre 2025-ig 100 millió eurót különített el a város.