Továbbra is a fővárosban keresik a legtöbb diákmunkást

A tavalyihoz hasonlóan az idén is Budapesten adták fel a munkát ajánló legtöbb hirdetést diákok számára. A megyék összehasonlításában Pest megye vezeti a toborzási listát, amit Győr-Moson-Sopron, Borod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Zala, Veszprém és Hajdú-Bihar megye követ. A sort Nógrád megye zárja, ahol nem jellemzők az iskolásoknak, egyetemistáknak szóló álláshirdetések.

A diákok jelentkezéseit vizsgálva tavaly és az idén is az év eleje a legerősebb időszak: olyankor érkezik be a legtöbb jelentkezés a legfiatalabb munkavállalói csoporttól. A legnépszerűbb területeknek, akárcsak 2020-ban, az idén a marketing, a média, a PR számít; a további sorrend: az üzleti támogató központok, a jog és jogi tanácsadás, valamint az egészségügy és gyógyszeripar. A tavalyi első negyedévben leginkább keresett szakmunka mostanra nem jutott be az első hat közé.

Az álláshirdetésekre jelentkezők arányát tekintve Hajdú-Bihar megyében jelezték a legtöbb pályázat érkezését. A második helyen Baranya áll, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén; a legkevesebben Vas, Tolna és Somogy megyében jelentkeztek. Miután vidéken meglehetősen kevés a diákmunka-lehetőség, az arányokat tekintve egy-egy állásra az átlagosnál több pályázó jut.

Tüzes Imre, a Profession.hu egyik vezetője szerint a diákmunkák esetében a nyár a főidény. A mezőgazdasági idénymunkák mellett a szezonális vendéglátós munkákra is ilyenkor keresnek embert. A nyári szabadságok alatti helyettesítéseket ugyancsak meg kell oldaniuk a cégeknek.

A jelenlegi munkaerő-hiányos helyzetben nagy szerep juthat akár a legfiatalabb munkavállalóknak, akik év közben, az iskola mellett kevésbé elérhetők, viszont a nyári szünet hónapjaiban egész sor feladatra mozgósíthatók.