Okos város: Bécs 2040-re klímasemleges lesz

Azért, hogy Bécs a jövőben is a világ egyik legélhetőbb városa maradhasson és ellensúlyozni tudja az éghajlatváltozás negatív hatásait, az osztrák főváros klímavédelmi menetrendet dolgozott ki. Ennek részeként betiltanák az egyedi gázfűtést, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését és háromszor annyi pénzt fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint útépítésre.

Az osztrák főváros régóta hangoztatott célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. Evégett most klímavédelmi menetrendet dolgozott ki konkrét útmutatásokkal. A dokumentum hét alapelvre épít, közülük a legfontosabb a társadalmi igazságosság, vagyis a klímavédelmi intézkedéseknek szociálisan kiegyensúlyozottaknak kell lenniük, hogy minden társadalmi csoport élvezhesse az előnyeiket.

Bécs ezenkívül a regionális gazdaságra épít majd, támogatja az innovációt, több zöld munkahelyet hoz létre és jó példával jár elöl.

Fontos eleme a menetrendnek a társadalmi részvétel, ezért áprilistól – egyelőre három kerületben – arra buzdítják a lakókat, hogy osszák meg a klímavédelemmel kapcsolatos ötleteiket a kerülettel. Ezeket aztán a várossal közösen konkrét tervekké dolgozzák ki, a város pedig pénzt is ad a megvalósításhoz – évente 6,5 millió eurót. Így a városlakók közvetlenül is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mindennapi lakókörnyezetük kellemesebb legyen, és ellensúlyozza a klímaváltozás negatív hatásait.

A klímavédelmi menetrendhez kapcsolódván, Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok elmondta: a gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy 2040-re betiltanák az egyedi olaj- és gázkazánokat, amelyekből jelenleg több mint 400 000 működik a bécsi háztartásokban. Helyette a klímabarát fűtési rendszereket támogatnák, illetve megkönnyítenék, például, a napelemes rendszerek telepítését. Annyira, hogy a kisebbekhez még engedély sem kellene.

Nem egészen két évtizeden belül, legkésőbb 2040-re kitiltják Bécsből a benzin- és dízelüzemű járműveket és helyettük inkább a mobilitásra helyezik a hangsúlyt. A cél, hogy Bécs is „15 perces város” legyen, vagyis gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel bárhova el lehessen érni 15 perc alatt, ami a mindennapi élethez szükséges, és saját autó nélkül is boldogulni lehessen.

Evégett Bécs a jövőben háromszor akkora összeget költ a közösségi közlekedéssel, biciklizéssel és gyaloglással kapcsolatos infrastruktúra kiépítésére, mint útépítésre és már 2040 előtt elektromos meghajtásúra cseréli a tömegközlekedés összes járművét.

A város klímavédelmi menetrendje tizenegy célterületet határoz meg: a megújuló energiaforrásoktól és a mobilitástól kezdve az épületállomány korszerűsítésén, a körforgásos gazdaság és a hulladékok minimálisra csökkentésének ösztönzésén át az egészségügyig és az oktatásig. Bécs klímavédelmi menetrendjét szakértők, tudósok és a civil társadalom bevonásával dolgozták ki. A dokumentumról február végén határoz a bécsi közgyűlés.