Okosan csalt telefonnal – mégis ráfizetett

Negyvenöt rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádol a Győri Járási Ügyészség egy férfit, aki szabadságvesztésének ideje alatt – telefonhívások útján – negyvenöt sértett adatait szerezte meg.

A bankkártya-adatokkal különféle mobiltelefonok hívószámainak egyenlegét töltötte föl összesen 1 860 500 forint értékben, továbbá internetes vásárlásokat bonyolított le 299 900 forint értékben.

A férfi a cselekményeket 2017 áprilisa és júliusa között valósította meg, mialatt büntetés-végrehajtási intézetben volt. Ott – elveszettként nyilvántartott intézeti mobiltelefonokkal és tisztázatlan körülmények között birtokába jutott SIM-kártyákkal – hívta fel az ország sok pontján élő sértetteket. A vádlott a hívások alkalmával a nyugdíj-folyósító intézet és az adóhatóság munkatársának adta ki magát és nyugdíj-kifizetés, illetőleg adó-visszatérítés ürügyén kérte el a bankkártya adatokat.

A megszerzett bankkártya-adatokkal – ismeretlen személyek által – összesen 1 860 500 forint értékben töltötte föl az egyenleget, 126 500 forint értékben további feltöltést kísérelt meg, és 299 900 forint értékben végzett internetes vásárlást. Az egyenlegfeltöltések egy része a vádlott hozzátartozóihoz köthető hívószámokra valósult meg.

A férfi a cselekményeit többszörös és különös visszaesőként valósította meg, így cselekményeiért több mint hat év szabadságvesztés is kiszabható vele szemben – közölte lapunkkal dr. Takács Péter főügyész.