A nyári táborok a valóságot kínálják az online világ helyett

Mindig fontos események a nyári gyermektáborok, ám az idén különösen hasznosak ezek a vakációs lehetőségek. Nem elsősorban a nyári gyermekfelügyelet miatt, hanem azért, hogy a gyerekeket visszavezesse a valóságba: az offline térbe.

Idestova két éve élünk együtt a koronavírus okozta hatásokkal, ami nagyon megviseli a társadalmat, átalakítja a társas kapcsolatainkat, és e káros hatástól a gyerekeket sem lehet megvédeni. A tizenévesek már 2020 előtt is magabiztosan kezelték a videós vagy gyors üzenetváltásos (chat-) alkalmazásokat, a fiatalabbak mostanság ismerkedtek meg ezekkel a lehetőségekkel.

Vitathatatlan: a digitális eszközök használata, ismerete hasznos a gyereknek, csakhogy probléma, hogy sokuk megrekedt a kizárólag online kapcsolattartásnál. Az iskolából rohannak haza, és online beszélnek és játszanak egymással, a játszótér vagy a sportpálya a gyerekek egy nem kis része számára már nem olyan vonzó, mint az online világ.

Ezt az állapotot szeretné (legalább részben) megváltoztatni Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője. Meggyőződése: a nyári gyermektáborok sokat segíthetnek abban, hogy a jövő nemzedékét visszairányítsák a való világba.

„Nagyon bízunk a táborok kínálta valós, személyes élmények sokaságában. Az az újszerű közösségi élmény, ami merőben eltér az iskolától, kirángathatja az online térbe beszorult gyerekeinket a valóságba, ha úgy tetszik, az offline térbe” – állítja a Táborfigyelő vezetője.

A gyerekek magatartásában, életszemléletében tapasztalható változás jó ideje a szülőket is aggasztja. Ők is remélik, hogy a gyermektáborok segítenek kicsalogatni a felnövekvő nemzedéket az online-világból az ember természetes közegébe. Csak legyenek végre nyári táborok!

A szakember meggyőződéssel vallja: lesznek! Bizakodásra okot ad, hogy ha lassan is, de „elismeri vereségét” a koronavírus, növekedett az érintettek átoltottsága is. „Tavaly még csak arról tudtunk beszélni, hogy a táborszervezők között magas az átoltottság, most viszont már ott tartunk, hogy 5 éves kortól minden gyermeket be lehet oltani. E jó hír hatására a táborok még kisebb kockázattal rendezhetők!” – mondja Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Hozzáteszi, hogy már most is lehet jelentkezni a vakációs lehetőségekre, sőt, a legtöbb tábor előfoglalási kedvezményt kínál.