Orbán, a mi IV. Henrikünk

(Írta: Neuman Gábor) Mintha a mi miniszterelnökünkkel is történt volna valami hasonló baleset, mint Pirandellónál, a IV. Henrikben. Esetleg kieshetett a felcsúti stadion páholyából, miközben a tökmagot köpködte, és a túlzott gólöröm okán nem vette észre a korlát esetlegességét, és beállhatott nála egy tudathasadásos állapot. Ő nem IV. Henriknek hiszi magát, de úgy gondolja, hogy mindenképpen tennie kell valamit, ami visszaállítja a 200-300 évvel ezelőtti állapotokat hazánkban.


Pirandellónak van egy darabja, a IV. Henrik, amelyben a főhős, egy fiatal arisztokrata, a darab elején, egy jelmezes, lovas bemutatón leesik a lováról és elájul. Tulajdonképpen akkor kezdődik igazából a darab, amikor a főhős magához tér, és azt hiszi, hogy ő IV. Henrik német–római császár, aki egész életében a pápa ellen harcolt, de aztán jön a Canossa-járás. Történik napjainkban, Umbriában, egy magános villában, 1929-ben – írja Pirandello a darab elején. A személyzet és a családtagok elhatározzák, hogy mindent megtesznek a főhős érdekében, hiszen beteg, és mindenki úgy csinál, úgy beszél, mint IV. Henrik idejében. Korhűvé alakítják a házat, a személyzet ruháját, és persze a rokonok, barátok is alkalmazkodnak a helyzethez. Minden igényét kielégítik, leveleket vált a pápával, a hűbéreseivel. Mindenki végrehajtja a parancsait, hiszen ő IV. Henrik, német–római császár.

Mintha a mi miniszterelnökünkkel is történt volna valami hasonló baleset. Esetleg kieshetett a felcsúti stadion páholyából, miközben a tökmagot köpködte, és a túlzott gólöröm okán nem vette észre a korlát esetlegességét, és beállhatott nála egy tudathasadásos állapot, mint Pirandellónál, a IV. Henrikben. Csak ő nem IV. Henriknek hiszi magát, hanem mondjuk Pityipalkónak, és úgy gondolhatja, hogy rajta áll Magyarország felemelkedése és bukása. Neki mindenképpen tennie kell valamit, ami visszaállítja a 200–300 évvel ezelőtti állapotokat hazánkban. Egyébként kezdhetné a Tisza-szabályozással, mert azt jó lenne visszacsinálni az ökológusok szerint.

De hősünk most még csak a nevekkel bíbelődik, hogy újra legyenek vármegyék, és a vármegyéknek természetesen ispán dukál. A budai vár már szinte készen, csak még ki kellene találni, hogy mi végre! Természetesen mindennek megvan a maga ideje, és lesz még királyunk is, ha a nép úgy akarja. Szóval most azon van mindenki, hogy milyenek legyenek a vármegyék, és kik legyenek majd az ispánok meg a főispánok.

Jó lenne, ha újra jönne egy Ludas Matyi, aki legalább háromszor veri el a mi IV. Henrikünket, és megmutatná neki, hogy nem addig van a…!