Hódolat Gustav Mahler előtt a Bécsi Állami Operaházban

(írta: Florian Like) A Bécsi Állami Operaház ősszel kezdődő új évadját Gustav Mahlernek szentelik. Alaposabban szemügyre vettük az új évadot, és összeállítottuk a reménybeli néző számáraa legfontosabbakat.

Az idén ősszel lesz 125. évfordulója Gustav Mahler kinevezésének a Bécsi Állami Operaház igazgatójává. Ezért minden új produkciónak megvan a maga kapcsolata a híres zeneszerzővel – egyesek közvetlenül, mások érdekes kitérőkön keresztül.

A világ jelenlegi helyzetével és az ezzel összefüggő konfliktusokkal is foglalkoznak az új programok: „Lényegükben mindegyik az ember önmaga elleni harca körül forog minden olyan formában, amelyre csak a mi fajunk képes: a hierarchia győztesei veszteseikkel szemben, a győzelmük következményei elleni háború győztesei, az egyéniség a sok ellen, szabadság kontra kiváltság, az irányítás igénye, a megfelelési kényszer.”

Bogdan Roščić Állami Operaház igazgatója © Kép: Peter Mayr

Megnyitó Mahler  „Das klagende Lied” című művével

Florian Boesch ( kép: Andreas Weiss)

Lorenzo Viotti (Kép: Danielle van Coevorden)

A jubileumi év első premierje természetesen közvetlenül Gustav Mahlernek szól. Noha a zeneszerző számos operát vezényelt, nem írt sajátot. A Bécsi Állami Operaház ezért 2022. szeptember 29-én  egy emlékezetes művet ad elő a „ Von der Liebe Tod ” ősbemutatójával, amibe beleépíti Mahler „Das klagende Lied” című mesekantátáját és híres „Kindertotenlieder”-jét . Ezzel két debütálásra is számíthatnak az operarajongók: egyrészt a nagyszerű osztrák énekes, Florian Boesch, másrészt az Amszterdami Opera jelenlegi zeneigazgatója: Lorenzo Viotti fellépésével.

Folytassuk Wagnerrel, Straussszal és Mozarttal

Természetesen nem hiányozhatnak olyan nagyságok sem, mint Wagner, Strauss és Mozart. 2022. december 4től csendülnek föl Richard Wagner „Die Meistersinger von Nürnberg ” című művének dallamai. A darabot Keith Warner mesterrendező állítja színpadra, és a szereposztás is lenyűgöző:  Michael Volle Sachsként, Wolfgang Koch Beckmesserként és Georg Zeppenfeld Veit Pognerként.

2023. február 2-án Richard Strauss Salome című művének premierje következik. A fiatal rendező, debütáns Cyril Teste az értelmezésre szoruló darabot új egyéni értelmezésben viszi az operaszínpadra. A főszerepben Malin Byström debütál a házban. És persze a zenei zseni, Wolfgang Amadé Mozart is a sikeresnek ígérkező operaszezon része: 2023. március 11-én lesz a Figaro premierje, benne: Ying Fang Susannaként és Barrie Kosky rendezőként. Ezt a premiert is Philippe Jordan zeneigazgató vezényli. 

Michael Volle (© Kép: Gisela Schenker)

Claudio Monteverdi „ Il ritorno d’Ulisse in patri” című művének 2023. április 2-i premierjével  a Bécsi Állami Operaház zárja a korábban megnyitott Monteverdi-ciklust. Pablo Heras-Casado vezényel, a darabot Jossi Wieler és Sergio Morabito állítja színpadra. És két ismert arc is visszatér ebben a darabban: a címszerepet éneklő Georg Nigl és Penelope szerepében Kate Lindsey

Végül a Bécsi Állami Operaház is rögzítette a 20. század egyik legnagyobb remekét:  Francis Poulenc Dialogues des Carmélites című művét. A mű a francia forradalom történelmi eseményein alapul, a nagy finálé az operairodalom egyik legmegindítóbb jelenete. A 2023. május 21-i premieren sok érzelemre számíthatnak a látogatók . Ráadásul a szereplőgárda számos nemzetközi szerepkörben debütál: Sabine Devieilihe mint Blanche, Nicole Car mint Madame Lidoine és Eve-Maud Hubeaux mint Mère Marie.

A Bécsi Állami Operaház előcsarnoka © Kép: Severin Wurnig

Jegyek 2022 szeptemberére és októberére már kaphatók, novembertől minden előadásra előrendelhetők. Jegyek vásárolhatók online a wiener-staatsoper.at oldalon , valamint az opera előcsarnokában a pénztáraknál, a Volksoper és a Burgtheater pénztáraiban vagy a 01 513 1 513 -as telefonszámon .

„Úgysem kapsz jegyet” vagy „Nem is érted, mit énekelnek a színpadon”: számos mítosz kering a Bécsi Állami Operaház körül. Próbára tesszük a legelterjedtebb  pletykákat: A Bécsi Állami Operaházba amúgy sem kapsz jegyet. Ez nem igaz. Szinte minden előadásra elővételben elegendő jegy kapható, gyakran az esti pénztárnál is, amely egy órával az előadás kezdete előtt nyit. A Bécsi Állami Operaházba őrülten drágák a jegyek. Ez sem igaz. Jegyek 12 €-tól kaphatók, állóhelyiségben akár BundestheaterCarddal is, jelenleg 3 €-tól. A Bécsi Állami Operaház nem kínál olcsó jegyeket a fiataloknak. Ez nem igaz. A 27 évesnél fiatalabbak operaelőadásokra 20 euróért, balettre 15 euróért, a ruhapróbákra  10 euróért látogathatnak.

Nem érted, mit énekelnek a színpadon.Ez nem igaz. Minden üléshez tartozik egy táblagép, akár 8 nyelven is elérhető felirattal. Az operalátogatáshoz úgy kell felöltözni, mint egy banketten. Ez nem igaz. Nagyon várják az elegáns utcai ruhás látogatókat is. Az operák hosszúak és unalmasak. Ez nem igaz. Sok opera három óránál rövidebb ideig tart, egy vagy két szünettel. És mivel mindig történik valami, és gyakran sok minden történik a színpadon a szólistákkal, a kórussal és a statisztákkal, ezek általában kifejezetten szórakoztatóak.