Orbán a templom egere Putyinhoz képest

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus már azzal is 19-re lapot húzott, hogy németországi gyógykezelését követően, hazatért Oroszországba. Ahol – amint az várható volt – már a repülőtéren letartóztatták. (A nyitó képen: a Deutsche Welle is bemutatta Putyin palotáját, Fekete-tenger parti birodalmát.)

Az azonban, ami ezután történt, minden várakozást felülmúlt: miközben ő a börtönben ült, megjelent egy videó, amely az ország egyszemélyi vezetője, Vlagyimir Putyin fényűző fekete-tengeri birodalmát mutatja be.

Nálunk, Magyarországon, szerencsére nem kell tartani hasonló leleplezéstől, mert idehaza egyetlen ellenzéki politikust sem kellett mérgezés miatt Németországban gyógykezelni, és jelen állás szerint egyikük sem került börtönbe (és tengerünk sincs – a szerk. megj.)

A köz emberében olyan kép él a diktátorokról, hogy kedves, jóságos emberek, akik épp olyan puritán módon élnek, mint a nép többi, egyszerű gyermeke. Lovagolnak, kedvelik a természetet, kiskutyát, cicát, vagy éppen gyerekeket simogatnak. Azt a képet terjeszti róluk az általuk felügyelt média, hogy semmiben sem különböznek azoktól, akiket elnyomnak és kizsákmányolnak. 

Ebbe az idilli képbe zavart bele Alekszej Navalnij, aki munkatársai segítségével bemutatta Vlagyimir Putyin fényűző birodalmát. Egy kisebb országot tessék elképzelni, olyat, amelyik hozzávetőlegesen 70 négyzetkilométeren fekszik, és szerény számítások szerint a Monacói Hercegség harmincszor elférne rajta. Saját templommal, kikötővel, védett tengeri szakasszal és légtérrel rendelkezik a létesítmény, amely, mint azt Navalnij és társai kiszámították, magyar pénzre átszámítva, mintegy négyszázmilliárd forintba kerülhetett.

Ennyi pénzért idehaza még Mészáros Lőrinc is lehajol, Orbán Viktor pedig, aki Putyinhoz hasonlóan, szintén visszafogott és puritán életet él, még csak nem is álmodhat hasonlóról. A magyar miniszterelnök vagyonáról is terjednek ugyan szóbeszédek, de a valóság ennél kiábrándítóbb: szegénynek be kell érnie a Cinege utcai házzal Budapesten, valamint a felcsúti dácsájával, ahol a konyhaablakból kilátás nyílik a Pancho-stadionra. Ezen kívül van még egy hatvanpusztai major, amelyről még akkor sem lehet biztosan állítani, hogy a miniszterelnök családjáé, ha időnként látni őket arrafelé.

Putyin birodalmában egyébként, ahol az egyenként 6-8 millió forintba kerülő 47 kanapét olasz mesterek tervezték és gyártották, az ugyancsak olasz gyártmányú vécékefék darabja is negyedmillió forintba kerül. Ilyen biztosan nincs a Cinege utcában, de még Felcsúton sem valószínű, Hatvanpusztáról nem is szólva. 

Putyinnak a hivatalos közlés szerint egyébként nincs semmilyen palotája és birodalma, a Navalnijék által bemutatott ingatlan ugyanis az orosz titkosszolgálat tulajdona. A szervezet viszont bérbe adta egy Szentpétervár (volt Leningrád) külvárosában bejegyzett cégnek, amelynek irodája a patinás város egyik külvárosában, szerény 10 négyzetméteren húzódik.

Ez utóbbi megoldás már inkább hajaz a magyarországi viszonyokra. Ha megnézzük a képviselők és kormánytagok évente közzétett vagyonbevallásait, azt kell tapasztalnunk, hogy bár szép házakban laknak, és nagy, drága autókkal közlekednek, valójában nincstelenek. Az általuk használt házak és autók ugyanis nem az ő tulajdonukat képezik, hanem a rokonság, vagy éppen egy cég nevén vannak. Nemzetünk nagyjai tehát nem birtokolják azt a temérdek földi jót, amelyek nem az ő tulajdonuk, s erről a megoldásról az 1960-as években népszerű pesti mondás jut az ember eszébe. Így hangzik: a konyak a dolgozó osztály itala, amelyet választott képviselői útján fogyaszt.

Ettől még persze nem lehet könnyű Orbán Viktor orosz barátjának az élete: egy ekkora birtoknak és a hozzátartozó palotának mérhetetlenül magas lehet a rezsije, nehéz lehet minden hónapban kipengetni a rávalót. Ráadásul Oroszországban még csak nem is hallottak a nálunk népszerű, és a kormányzó pártnak számos szavazatot hozó rezsicsökkentésről.