Orbán-botrány: politikai komisszárt ültettek az Akadémia nyakába

„Botrány, hogy Orbán Viktor egy iszlám-gyűlölő öreg filológust nevezett ki a Magyar Tudományos Akadémia felvigyázójává. Így nem jön létre versenyképes tudományos ország” – írta a „Tudomány helyett dogmatizmus Magyarországon” című cikkében a sok nyelven sugárzó  német közszolgálati rádió, a Deutsche Welle honlapján.

A komisszárrá kinevezett Maróth Miklós gyakran gusztustalan iszlámellenes megnyilvánulásokkal keltett feltűnést, amelyekben nemigen ismerhető fel az emberi méltóság iránti tisztelet. Ezzel a magyar kormány egyértelműen megmutatja, hová vezet az út: vissza a múltba.

Ez nem csak Maróth idegenellenességéből világlik ki, hanem a világmindenségről szóló tanaiból is. A Maróth-féle filológusok intellektuálisan még alig hagyták el a 19. századot. Módszertanukat és tanaikat poros romantikus és nacionalista elképzelések határozzák meg. Más szóval tudománytalan, gyanús, a felvilágosodással ellentétes butaságot tanítanak, ezért ilyen vezetéssel, amely szellemileg befagyott a régi időkbe, nem jöhet létre modern, a világra nyitott tudományos rendszer.

A kinevezés azt mutatja, hogy semmi sincs Palkovics László miniszter bizonygatása mögött, miszerint az akadémia hatalmának megvonása versenyképesebbé teszi majd a magyar tudományt. Vagyis a kinevezés leleplezi, hogy az egész nem más, mint politikai kényszerintézkedés. Ha az akadémikusok fejére egy ilyen ósdi filológust ültetnek, akkor nyilvánvalóan gyámkodás alá helyezik őket.

Ha a kormány legalább egy ötvenéves gépészmérnököt választott volna, akkor legalább az innovációs szándék látszatát megőrizhette volna – írta a szerző, a Deutsche Welle szerkesztője.