Orbán és az egzotikus állatok

Tisztelettel jelentem, már megint Orbán akarata érvényesül az Európai Unióban. Történt, hogy néhány tagállam felvetette: le kellene csapni azokra az állatkereskedőkre, akik Európában túlságosan is egzotikusnak számító fajokkal üzletelnek, valamint ügyfeleikre, akik háziállatként tigrisre, csimpánzra, denevérre, netán a covid19-et okozó vírus feltételezett hordozójaként elhíresült tobzoskára vágynak.

A javaslat úgy szól, hogy állítson össze listát az Európai Unió azokról az állatfajokról, amelyek háziállatként tarthatók. Jaj annak, amelyik lemarad. Illetve, a nyuszika nyilván megkérheti majd a macit, hogy vegye őt is jegyzékbe, ha már bejáratódik a rendszer. De addig még hosszú út vár a kontinens integrációs intézményeire, a konszenzusos lista összerakása nem ígérkezik sima ügynek.

Kétségtelen, hogy a tagállamok agrárminisztereinek ülésén a legtöbben elvben támogatták a javaslatot, és az unió legerősebb hatalma, Németország is teljes súlyával kiállt mellette. Az Európai Tanács soros francia elnökségének semlegességet kellett mutatnia ugyan vitavezetőként, de megállapította, hogy nagyszámú hozzászólás támasztotta alá, a tagországok fontosnak tartják ezt a kérdést.

Ám a dán, a görög, a szlovén és – vajh melyik? – a magyar kormány felvetette, hogy nem kellene elkapkodni a döntést, és előzetes hatástanulmányra lenne szükség. Ennél is keményebb ellenállásba ütközött az előterjesztés a csehek és a lengyelek részéről. Talán amiatt, hogy e két ország vadonjaiban köztudottan hemzsegnek a háziállatként hasznosítandó tigrisek, illetve Lengyelországban még a bölények is, tanúsítja ezt a róluk elnevezett Zubrówka vodkafajta. A változatos háziállatigénynek különösen nagy mértékben kitett Lengyelország jelezte, ha elfogadják az uniós jogszabályt, Varsó kénytelen lesz derogációt, vagyis átmeneti mentességet kérni az alkalmazása alól.

Még az is lehet, hogy az átálláshoz uniós támogatási források felszabadítását kérnék. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök salamoni nyilatkozattal reagált: előre kívánnak lépni a rendelkezés megszövegezésében, de egyúttal az előzetes hatástanulmány kidolgozása végett is. Az unió malmai őrölnek.