Orbán és családja, barátai zsebében köt ki az EU-pénzek ötöde

Zöldpárti uniós képviselő, Daniel Freund állítja Orbán Viktorról a Frankfurter Rundschauban. Már írása címében azt állítja: Az uniós pénzek magánzsebbe vándorolnak Magyarországon. A cikk felcíme is figyelemfelkeltő: Az unió által támogatottan.

Freund írásának induló tételmondata: Orbán és barátai szétverik a jogállamot és eközben uniós pénzekből gazdagodnak meg. Ezen változtatni kell, véget kell vetni annak, hogy a magyar kormányfő saját zsebébe vándoroljanak ezek a pénzek. Éles kontrasztként elsőként a szegénységről ad képet Freund, Iványi Gábor ételosztásáról és a rászorulókról hírt adva. Freund találkozott is Iványival, aki elmondta neki, egykoron egy politikai nézetet vallottak, de amióta bírálja Orbánt, kiközösítették és egyházát ellehetetlenítették. Bárki más is így jár, aki bírálni meri a kormányfőt.

Freund szerint az Európai Bizottság nagyon jól tudja, hogy Magyarországon nem független a közszolgálati média, hogy nem független az igazságszolgáltatás, embertelenül bánnak a menekültekkel és a hajléktalanokkal, ennek ellenére Brüsszel folyósítja az uniós alapokat Budapestre. Ezek a pénzek Orbán apját, vejét és barátját gazdagítják, összességében az uniós alapok ötöde folyik közvetve Orbán és baráti köre zsebébe, azaz 100 euróból 20 euró! S ennek hátterét régóta nyomozzák, több mint 40 ezer vizsgált projekt közül több száz érintettségét mutatták már ki ebben a korrupciós láncban ügyészek és az unió csalás elleni hivatala, az OLAF. A következményük azonban egyelőre nem látható.

A séma pedig a következő: az uniós pénzek többségével kétféle módon él vissza. A pártelit politikai hatalmát biztosítják vele, illetve azokat gazdagítják, akik hozzájuttatták ezekhez a pénzekhez a pártelitet. Épp úgy zajlik minden, mint az emirátusokban az olajbizniszben. Az uniós képviselő abban látja a problémát, hogy nincs senki vagy semmi Orbán felett Magyarországon, aki vagy ami (beleértve ezen intézményeket is) ellenőrizné az uniós pénzek felhasználását. Ezért az EU-ezermilliók szétosztásának mechanizmusát alapjaiban kell átalakítani, mert strukturális hibából ered az uniós pénzekkel visszaélés lehetősége. Az erre vonatkozó javaslatok már ott vannak az Európai Parlament asztalán. És miután most zajlanak az állam- és kormányfők vitái a következő hétéves ciklus költségvetéséről, ezért alapvetően a német soros elnökségen múlik, hogy elfogadják-e ezeket a javaslatokat a korrupció és az urambátyám-rendszer felszámolásának célzatával. „Ez az utolsó lehetőségünk – írja Daniel Freund képviselő –, hogy Magyarországon és máshol is, ahol ilyen előfordul, megállítsuk a lopást és bebizonyítsuk, hogy az európai értékrend nem alku tárgya.”

Az izraeli Haaretz annak kapcsán ír Szijjártóról, hogy az uniós országok közül ő lesz az első, aki Izraelbe látogat a jövő héten koronavírus válságot lezárva. Emellett azt is kiemeli a cikk, hogy Magyarország számít az unión belül Netanjahu legnagyobb támogatójának, és az egyetlen, aki eleddig nem ítélte el az amerikaiakkal együtt kidolgozott annektálási tervet. Amit szinte teljes egyetértésben elfogadhatatlannak tart Brüsszel, noha az erről szóló határozat még nem készült el, egyelőre csak tervezet van róla: kedden 11 uniós külügyminiszter (Francia-, Olasz-, Ír-, Svéd-, Finnország, Hollandia, Belgium, Luxembourg, Dánia, Portugália és Málta) támogatásával, hogy megfékezzék Izraelt a telepek izraeli területté nyilvánításában.

Szinte végtelen azoknak a cikkeknek a nemzetközi sajtóban, amelyek a vasárnapi Forma–1 futamról szólnak, a harmadikról az idei szezonban. A Speedweek szaklaptól kezdve a The New York Timesig sokan latolgatják az esélyeket. Például a Ferrari csapatkapitánya nagyon bizakodó a magyar futam előtt. A NYTimes az eddigi budapesti versenyekből készített egy összeállítást, amiben gyakorlatilag statisztikával összegzi tendenciákat. Kezdve az alapokkal, hogy a 306 km teljesítéséhez 70 kört kell tenni.

Az előző két futamhoz hasonlóan most is nézők nélkül rendezik meg a versenyt. Kiemelik Hamilton és Schumacher rekordjait és győzelmeiket. A 1986-i debütálás óta ez lesz a 35. grand prix magyarországi pályán.