Orbán látogatása nem vet jó fényt Boris Johnsonra

A Reuters tudósítása alapján számolnak be a médiumok, a többi között a michigani tv (WTVBam) honlapja is arról, hogy a magyar parlament jóváhagyta az uniós covid-segélyalap jogszabályát, s ezzel egy lépéssel minden uniós tagállam közelebb jutott a pénzek támogatások, hitelek kifizetésének megkezdéséhez. Minden tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia a tervezetet.

A támogatási alap összegét hatalmas jelzővel illető Reuters úgy fogalmaz, hogy így a szó szoros értelmében a lehető leggyorsabban kilábal a covidból az unió, hisz’ 750 milliárd euró segíti majd beindítani a gazdaság motorját. A kötekedő Orbán nemcsak most, hanem a múlt 10 évben az uniós támogatásoknak köszönhetően volt képes masszív GDP-növekedést produkálni, miközben a hozzá lojális üzleti elit közpénzekből zsírosodott, s részben az uniós alapokból.

Nehéz választás elé néz Orbán – legalábbis a közvélemény-kutatások szerint. Noha az Magyar Nemzeti Bank számítása szerint jövőre 6%-os bruttó haza termék-emelkedés várható, ám Románia, Ausztria és Lengyelország még nem ratifikálta az uniós segélyalap-tervezetet.

Nem kis fejfájást okoz a magyaroknak, vajon hova utazhatnak vakációzni a keleti vakcinákkal? – vette át Inotai Edit írását a Balkan Insightból a Transition online, avolt szovjet blokk országaival foglalkozó nemzetközi portál. Orbán mindenkit meg akart előzni az oltási kampányban, s ezért fordult a keleti piacokhoz oltóanyagokért, az Európai Unión belül egyedülálló oltási stratégiát megvalósítva. Szabadon mozoghatnának, de a kínai és az orosz vakcina némi bonyodalmat okozhat. A cikk emlékeztet, hogy a harmadik hullám óriási csapásként érte az országot és egészségügyi ellátórendszerét, s így a világon legmagasabb halálozási arányt produkálta. Az EU egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy csak az uniós gyógyszerészeti hatóság engedélyezett oltásait fogadják el a határon, amit a „zöld kártyához” is kötnek. Nemcsak Hidvéghi Balázs fideszes uniós képviselő, de a momentumos Donáth Anna is elfogadhatatlannak tartja, hogy ily módon egymilliónál több magyar szenved hárányt. Donáth így fogalmazott: ne büntesse Brüsszel Orbán bűnéért a magyar állampolgárokat! A júniusban az Európai Parlament elé kerülő, a digitális zöld kártyára vonatkozó jogszabály egyelőre nyitva hagyja az orosz és a kínai szer befogadásának a lehetőségét. Egyelőre Bahrein, Szlovénia, Cseh-, Horvát-, Török-Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Mongólia, Grúzia, fogad be a szert, a lengyelek, a szlovákok és a németek az uniós rendelethez tartják magukat. Ausztria a kínaival szemben elnéző, ám az oroszt nem hajlandó elismerni hatékony szernek.

A Pfizer és az Astra Zeneca rendjén lenne, de a magyar oltási kártyán sajnos nincs feltüntetve az oltóanyag, ezért azok is bajba kerülhetnek, akiket ezekkel az engedélyezett szerekkel tettek védetté. Mind a mai napig hazánk az egyetlen uniós ország, amelyik keleti vakcinákat alkalmazott, miközben mások jóindulatára számít, amikor utazásról van szó.

Az idő nem Orbánnak dolgozik. Egyre több uniós állampolgárt oltanak be, most már szinte ömlik az országra a nyugati oltóanyag, s ezzel látványosan visszaesett a kereslet a keleti szerek iránt. Áprilisban Orbán még győztesnek gondolhatta magát, de májusban, amikor berobban a nyár, az ő feje fölött inkább sötét fellegek gyülekezhetnek. 

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR az izraeli–palesztin konfliktusból eredő, hazánkat is érintő problémák közül nemcsak azt emelte ki, hogy a magyar kormány gyakorlatilag a zsidó–keresztény kultúra nyomdokain haladva teljes mértékben Izrael mellé állt, hanem az Európa-szerte kirobbant tiltakozásokból levonta azt a következtetést, hogy ebben a kérdésben egyre nagyobb a megosztottság Európában. Orbán Izrael-pártiságát leginkább népi-nacionalista ideológiával magyarázza, a németeknél a holokauszt miatt nem kérdéses ugyan a kiállás, ellenben az egyre több muzulmán bevándorló látványosan átalakította ezt a szemléletet is.

Európában tehát egyre nagyobb a megosztottság e tekintetben, a földrész egyik fele Izraelt félti a zsidó állam demokráciáját ért fenyegetés miatt, a másik fele az elnyomás alatt sínylődő, szabadságáért harcoló palesztinok mellé állt.

A Bloomberg amerikai hírügynökség érdekes hírről számolt  be: miközben Magyarország ingyen ad területet Kínának, hogy felépíthesse a Fudan Egyetemet, hálája jeléül a milliárdos befektetésekért, majd a kínai vakcinákért, addig Szerbiában az egyik főtéren szobrot akarnak emelni Hszi Csin-ping elvtársnak, a kínai állam- és pártvezérnek – de ott legalább stílusosan, a Jugoszlávia Új Kommunista Pártja néven ismertté lett párt kezdeményezte a szoborállítást.   

Pénteken fogadja Boris Johnson a magyar kormányfőt a Downing Street 10-ben – adja hírül a Financial Times; a lap Orbán Viktort nyomban meg is bélyegzi: jobboldali nacionalista vezetőnek titulálja. A két politikus kölcsönös szimpátiáját nem kérdőjelezi meg, de az biztos, hogy a G7-ek találkozóját szervező brit kormányfőre nem vet jó fényt, hogy orosz- és kínaibarát politikussal parolázik. Kim Darroch, volt brit uniós nagykövet szerint nem látszik hasznos szövetségesnek Orbán.

A londoni árnyékkormány külügyminisztere, Lisa Nandy szerint a brit kormányfőnek leckét kellene adnia emberi jogi kérdésekből, sajtószabadságból, emellett a Munkáspárt bírálja Orbán antiszemitizmusát és muzulmán-ellenességét is, továbbá a fehérorosz Lukasenka és az orosz Putyin rendszere melletti kiállását.