A magyar újságírók szolidarisak Raman Prataseviccsel

„A magyar újságírók nem maradhatnak némák, ha kollégáik szabadsága vagy élete veszélyben van. Ezért mi, alulírott magyar újságírók, a MÚOSZ tagjai csatlakozunk a Nemzetközi Újságíró-szövetség tiltakozásához a belarusz újságíró, Raman Pratasevics elrablása, a belarusz állami légikalózkodás miatt. Egy elfogadhatatlan repülőgép-eltérítés tanúi vagyunk, amelynek egyetlen célja volt, hogy letartóztassák Ramant.

Ez az eset újabb példája annak, hogy Lukasenko elnök milyen messzire hajlandó elmenni, hogy bosszút álljon azokon, akik beszámoltak az ellene szervezett tüntetésekről és az ellenzékről.

Raman azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel, akinek egyetlen bűne, hogy élt a véleménynyilvánítás szabadságával olvasható a MÚOSZ küldöttgyűlésének tagja, dr. László József által kezdeményezett állásfoglalásban. – Határozott fellépést sürgetünk a belarusz kormány ellen. Ha ez a cselekmény büntetlenül marad, az minden olyan újságíró vagy blogger szabadságát veszélyezteti, akit a kormány terroristának akar bélyegezni.”

A MÚOSZ küldötteinek tiltakozása mellett a Partizán, a Szabad Pécs, a Debreciner és több más magyar szerkesztőség is közös nyilatkozatban állt ki a belarusz kollégánk mellett.

A közlemény aláíró felszólítják „a hazai és uniós illetékeseket, hogy amennyiben valóban fontos és megvédendő értéknek tartják a sajtószabadságot, úgy minden tőlük telhető diplomáciai erőfeszítéssel küzdjenek Raman Prataszevics mielőbbi szabadon engedéséért, illetve biztosítsanak számára védelmet minden ellene irányuló fizikai erőszakkal és politikai nyomásgyakorlással szemben!”

Ki az a Raman Prataszevics, aki miatt Lukasenka eltéríttetett egy repülőt? (444)

A MÚOSZ a belorusz helyzetről: törvényes kormány nem kezelheti ellenségként a sajtót (muosz.hu)