Orbán már Trumpnak is mintául szolgál

Az EUObserver az új migrációs javaslat kapcsán tényszerűen számolt be arról, hogy 24 óra sem telt el Ursula von der Leyen javaslatának az elhangzását követően, a Visegrádi 4-ek máris bejelentették, hogy nem tudják elfogadni a felterjesztést.

Orbán úgy nyilatkozott, hogy a tervezet jobb a korábbiaknál, de továbbra is elfogadhatatlan az Magyarország számára. Az lenne igazi áttörés a javaslatban, ha az úgynevezett „hotspot”, migrációs csomópontok az uniós határokon kívül lennének felállítva. Orbán szerint addig senki nem teheti be a lábát Európába, amíg ügyét a „hotspot”-on el nem intézik. A cikk is megjegyzi, ha a hotspot az EU-s határokon kívül van, az egyben azt is jelenti, hogy nem a tagországok intézik a menekültek kérvényeit. Andrej Babis cseh kormányfő úgy fogalmazott: meg kell állítanunk a migrációt, a kvótákat és a menekültek átvételét. A stratégia egyszerű, azt kell elérni, hogy a menekültek a hazájukban maradjanak. Az új migrációs javaslat azonban nem tartalmaz kvótákat, kötelező átvételt, hanem opciót kínál: vagy befogadják a menekültet és támogatást kapnak Brüsszeltől cserébe, vagy saját költségen intézik a menekültek hazatoloncolását.

Orbán erre reagálva úgy fogalmazott, a menekültek átvételének feltételei ködösek. Szerinte az az baj, hogy az Európai Bizottság menedzselni akarja a migrációt, miközben meg kellene állítania. Sebastian Kurz szintén azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a kötelező kvótarendszer nem fog működni az uniós országok számára. A német belügyminiszter, Horst Seehofer, a soros német elnökség nevében kijelentette, decemberre megoldást akarnak a problémára.

A Stuttgarter Zeitungban viszont azt olvastuk, hogy Györkös Péter berlini nagykövet megengedően nyilatkozott az új migrációs javaslatról, mint egy olyanról, amit örömmel fogadnak, mert jó alap a tárgyalásokhoz. A lapnak adott nagyinterjúban a nagykövet elmondta, az mindenképpen pozitív, hogy a menekültekre most már nem csak a szolidaritás szemszögéből tekintenek. Úgy fogalmazott, a menekültek problémájának importja helyett, a segítségünket kellene exportálni. Mire az újságíró – hiszen Angela Merkel is azt mondja 2016 óta – az illegális migrációt meg kell előzni, és a menekülteknek a saját hazájukban segítséget nyújtani. Györkös válasza: mivel ebben egyetértés van, nos, ezért jók a magyar–német kapcsolatok. Viszont azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a magyarok nem akarnak migrációs társadalomban élni.

A kambodzsai egészségügyi minisztérium tette közzé, s írta meg a Phnompenhpost, hogy egy magyar Covid-fertőzöttnek „sikerült” 90 embert – ahogy írja a cikk – közvetlenül vagy közvetve megfertőznie. Az illető Franciaországból érkezett Kambodzsába, ahol 14 napos karanténban kellett volna lennie, de három nap elteltével kiugrott festményt venni Siem Reapbe. Ellenőrizték, majd tesztet végeztek rajta a 13. napon, és eredménye pozitív lett. Állítólag az országba érkezésekor még egészséges volt a 70 éves férfi. A tuk-tuk vezetője, aki az idegenvezetője is volt egyben, és annak a családja, akárcsak a férfi felesége megfigyelés alatt van. Sőt, a Franciaországból vele egy gépen utazó 84 utast is szombaton karanténba zárták és elkezdték tesztelni őket. 

Orbán Viktor kijelentette, hogy semmi értelme sem lenne Oroszország ellen újabb szankciókat kivetni azért, mert felvetődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének a gyanúja – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a Reutersben Orbán Viktorral megjelent interjú alapján. „Magyarország szempontjából ítélve a dolgot, nem látjuk szükségét a szankciók bevezetésének” – idézték a kormányfőt, aki megjegyezte, ha Brüsszel kezdeményezi, akkor kész átgondolni a dolgot. Hozzátette, hogy katonai tekintetben nagyon keménynek kell lenni Oroszországgal, ellenben aktív együttműködésre van szükség a külkereskedelemben.

A Northern New York Newspapers360 az egy hete elhunyt amerikai alkotmánybíró megüresedett helyére történő jelölési folyamat kapcsán Magyarországgal példálózik. Trudy Rubin, a Philadelphia Inquirer szerzője szerint, ami most történik Trump Amerikájában, hogy még a november 3-i választás előtt megszavaztatják a republikánusok a maguk alkotmánybíró jelöltjüket, pont olyan, mint amit megtapasztalt Oroszországban, Kínában és Magyarországon. A nép érdeke nem számít, csak a hatalom Trump autokrata haverjai tapssal éljenzik a Ruth Bader Ginsburg utódlásának tervét címmel megjelent írásban többek között azt olvassuk, hogy a diktátorok által vezetett demagógok legfőbb ismertető jegye: az ellenzék törvényen kívül helyezése.

A Trump által agyondicsért Orbán Viktornak ugyanis sikerült elérnie, hogy ellenőrzése alá vegye a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat a bírósági rendszer túszul ejtésével, s így a választási törvényt is úgy tudta átalakítani, hogy az ellenzék ne tudjon többséget szerezni.