Orbánék 5600 millió forintot költöttek a Soros elleni plakátokra – most leszedik őket

Ki nevet a végén? címmel a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Soros-plakátkampány éppen aktuális helyzetét értékelve azt állítja, Benjamin Netanjahu számára is vörös posztó George Soros személye, s ezért is osztotta meg Izraelben az Orbán-féle antiszemita üzenet a helyieket.

Másrészről mozgósította is a zsidó közösségeket, de nemcsak nálunk, hanem a közel-keleti országban is. A Nyitott Társadalom Alapítvány európai igazgatóját, Goran Buldioskit is megszólaltatta az újság, aki azt mondta: a radikális jobboldal szinte mítoszként terjeszti azt a hamis állítást, amely szerint Soros menekültek millióit akarná Európába betelepíteni. Ő azt mondja, az alapítvány helyben, például a jordániai menekülttáborban segíti a bajba jutottakat, ugyanakkor az elvándorláshoz vezető okokat kellene legelőször megszüntetni, és úgy kell segíteni a menekülteket, hogy jótékony hatással legyenek a közösségekre.

A Times of Israel beszámol arról, hogy a vizes vb közeledtével és Netanjahu jövő heti látogatására tekintettel leszedik az antiszemita indulatot gerjesztő Soros- plakátokat. Elvégre a rendszerváltás óta először látogat izraeli kormányfő Magyarországra. Árnyalja a képet a Budapestre akkreditált izraeli nagykövet és a külügyminiszter között kialakult nézeteltérés, s világossá teszi azt is, hogy Benjamin Netanjahu személyes közbelépésére kellett megváltoztatni a nagykövet álláspontját.

A Jewish Journal azonban rákérdezett a magyar kormányszóvivőnél arra, hogy igaz-e, a zsidó szervezetek tiltakozására és Netanjahu vizitje miatt fejezik be a Soros-plakátkampányt. Mire a szóvivő írásban azt válaszolta: nem, azért fejezik be, mert eljutott a társadalom széles tömegeihez, és elérte kitűzött célját, azaz a magyarok nem fogják megengedni, hogy a fejük felett mások döntsenek a sorsukról.

Az amerikai média Soros szóvivőjének nyilatkozatát hozza szép terjedelemben, s az ABC News számításai szerint a Soros elleni háború 21 millió dollárba, azaz, 5,6 milliárd forintba került Magyarországnak.

Az osztrák Die Presse arra keresi a választ, miért akarja Netanjahu szorosabbra fűzni kapcsolatát Orbán Viktorral. Először is azért, mert sok közös vonásuk van, sokban hasonlítanak egymásra. Alapvetően Soros-ellenességükben. Mivelhogy Soros ellenzi a kormány telepespolitikáját, s nem ismeri el Izraelnek az önvédelemhez való jogát – legalábbis Netanjahu interpretálásában. Orbán és Netanjahu muszlim-ellenessége szintén hasonló, mint ahogy a Visegrádi Négyek menekültellenes politikája is közel áll az izraeli kormányfőhöz. Megállapítja a cikk azt is, hogy Orbán sokat tett az antiszemitizmussal szembeni harcban, amit nagyra értékel az izraeli kormányfő.  Az üzleti megállapodások sem mellékesek: a visegrádiakkal közös gázszállítások ügye, a GPS-rendszerek közös fejlesztése.

A demokráciát, az egyenjogúságot hirdető páneurópai magazin, a Political Critique első helyen foglalkozik az budapesti Auróra klub bezárásával, és már a címében sem hagy kétséget afelől, hogy politikai okok húzódnak meg a bezárása mögött. Azért, hogy tisztán lásson az olvasó, a cikk elején rögzíti: a kormányhoz közeli lap délután 4 órakor jelezte, hogy a liberális és baloldalhoz közeli NGO-k számára is otthont adó klubot, bárt bezárják és egy óra elteltével a hatóságok már át is adták az ezt foganatosító utasítást a tulajdonosnak. A Fidesz és a szélsőjobb céltáblájára került már hónapokkal korábban, de még a brit Nemzeti Párt volt vezetője, Nick Griffin is üzent az Aurórának, állítsák meg Sorost.

A Seuso-kincsek újabb darabjainak megvásárlása szintén végigfutott a nemzetközi médián. Az US News and World Reports, idézve Orbánt, azt emeli ki, hogy a miniszterelnök szerint a még a 80-as években hazánkból kilopott római kori kincsei közül újabb hetet hoznak vissza Magyarországra, de csak kompenzációs díjat fizetnek. Nem tudható azonban, hogy kinek fizették a 28 millió eurót a kincsekért. Sejtelmesen fogalmaz arról, hogy az amatőr régész, aki az 1970-es években felfedezte a Balaton partján ezeket a kincseket, rejtélyes körülmények között halt meg.