Három nap alatt jó négyezer kárbejelentés

Július 10–12-e között a rendkívüli időjárás okozta, négyezernél több kárt jelentettek be a biztosítókhoz; a becsült kárérték megközelíti a 500 millió forintot – közölte lapunkkal a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A július 10-én kezdődött héten, a hétfői és a keddi viharok ingatlanonként átlagosan 125 ezer forint összegű kárt okoztak. Számos kár értéke sok százezer forintra rúg az ingatlanok tetőszerkezetének sérülései miatt.

A bejelentések mintegy kétharmada a vihar és az orkán erejű szél okozta károkra vonatkozott; súlyosította a körülményeket a rengeteg villámcsapás, amely tüzet okozott, illetve megrongálta az elektromos készülékeket. Számos településen súlyos fennakadást okozott a vihar az áramszolgáltatásban, mivel az erős széllökések miatt kidőlt fák kárt tettek a vezetékekben, a villanyoszlopokban. A második-harmadik leggyakoribb károk a jégverés, illetve a tetőbeázás volt.  

Mostanáig a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest és Somogy megyéből érkezett.  

A biztosítók felhívják a figyelmet arra, hogy az elemi károk kockázatai, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, az árvíz és a földrengés része az alapbiztosításoknak. Hazánkban egy megfelelő összegre biztosított ingatlan – az alapbiztosítás révén – a legsúlyosabb katasztrófakárok esetére védelemmel rendelkezik.

A hazai lakásbiztosítási díjak nemzetközi összehasonlításban alacsonyak: egy átlagos méretű magyarországi ingatlan évente mintegy 29 ezer forintért – havi 2416 forintért – biztosítási védelemmel rendelkezhet. Emellett egyre többféle – felelősség-, baleset-, áramkimaradás miatti kárra szóló, kisállatokra vonatkozó, kerékpár ellopása esetén fizető stb. – kiegészítő biztosítás köthető az ingatlanbiztosítások mellé. A statisztikai hivatal által nyilvántartott, mintegy 4,4 millió magyarországi ingatlant tekintve a lakóingatlanok mintegy 73 százaléka rendelkezik biztosítással.