Orbánék törvénymódosítása nagyarányú választási csalásokra alkalmas

A jordán tv, a Yora exkluzívnak nevezte a Szijjártó Péterrel készült interjút, amelyben a külügyminiszter azzal büszkélkedett, hogy hazánk érte el először a 60%-os beoltottsági arányt, aminek köszönhetően nagyvolumenű befektetések kezdődtek, s így a magyar gazdaság a legnagyobb járvány közepette is képes volt visszaállni a rendes pályára.

Azt is kijelentette, hogy a magyar egészségügyi szektor stabil, nincs igazán nyomás alatt. Jordániát pedig azért dicsérte, mert a migrációt kontroll alatt tudja tartani, s nem veti be azt politikai fegyverként Európa ellen. És miután ezt nagyra értékeli, Szijjártó – a már szokásos szóróajándék formájában – 10 lélegeztetőgépet ajándékozott jordán kollégáján keresztül az országnak. Négyszáz ösztöndíjat is felajánlott jordán fiatalok számára, akik egyébként kedvelik hazánkat, mert a jelentkezők száma ennek ötszöröse. Ezt Szijjártó így nyugtázta: minél több a külföldi egyetemista Magyarországon, annál több jószolgálati nagykövet viszi hírünket a világban szerteszét.

Az amerikai ABC News tv-s portál viszont az elrettentő fertőzési adatokat közli sok egyéb sajtóorgánummal egyetemben, méghozzá azt, hogy Európában Csehországban, Hollandiában és Magyarországon a legrosszabb a helyzet a hideg beköszöntével. Egyébként pedig napok óta figyelmeztetik az amerikaiakat, hogy lehetőleg most ne utazzanak Európába. A felsorolásban hazánkat is ki szokták emelni. A WHO igazgatója, Adhanom Ghebreyesus arra figyelmeztetett, hogy hamis az az állítás, amit egyre több helyen hallani, hogy csak az oltás önmagában elegendő a megfelelő védekezéshez. Ismét fontossá válik a maszkviselés és a távolságtartás.

A Lenta orosz hírportál arról ad hírt az orosz turisztikai szövetség információira hivatkozva, hogy Magyarország tegnaptól megnehezítette a turistavízum kiadásának feltételeit, alapvetően a turisztikai cégek számára. Egyebek között azzal, hogy be kell nyújtani a repülőjegy-foglalásokat is, s a folyamat is sokkal hosszadalmasabb, mint eddig bármikor. Ezenkívül a 24 órás beutazó vízumokat előzetesen jóvá kell hagyatni a VFS Global (—> Visa Facilitation Services Global, a világ kormányainak és diplomáciai képviseleteinek kiszervezési és technológiai szolgáltató vállalata. A társaság vízum- és útlevélkiadással kapcsolatos adminisztratív és nem mérlegelési feladatokat lát el ügyfelei kormányai számára.)  ügynökséggel is. A szigorítást alapvetően azzal magyarázzák, hogy egyre több a visszaélés a vízumokkal, nem teljesítik a feltételeket. A koronavírusra hivatkozva pedig már november 20-ától megkezdődött az egyéb korlátozás.

Csalásra bíztatnak? címmel a Deutschlandfunk a nemrég elfogadott, módosított választójogi törvényt ismerteti. Megjegyzi: a 2 millió magyarnak biztosított kettős állampolgárságot most újabb könnyítéssel egészítették ki. A kárpátaljai Kispaládon pedig nem rejtik véka alá: arra szavaznak, aki többet fizet, 100 euro pedig jó tarifának számít – számol be az újság az RTL riportja alapján. Holt lelkeket is szavazónak számítanak. Banuta Zsófia, az Unhack Democracy (—> egy alulról szerveződő, a demokrácia előmozdítását célzó, Belgiumban bejegyzett nonprofit szervezet, amely Európában támogatja a választás integritását) elemzője szerint nélkülük nem lett volna meg és nem lenne meg a Fidesz kétharmada. A magyar kormány tagadja az állításokat, mert azt mondja, aki hamis címet adott meg, azt megbüntették. Nos, a magyar kormány most ezt is kiküszöbölte: hisz’ bárhol lehet ezentúl szavazni állandó lakcímtől függetlenül. Az ellenzék, a TASZ civil érdekvédő szervezet meg a Political Capital is nagyarányú csalásoktól tart.

Az osztrák Kurier arról ír, hogy sem Magyarországot, sem Kínát nem hívta meg Joe Biden a nemzetközi demokrácia-csúcsra. Tajvan jelenléte azonban egészen biztosan diplomáciai bonyodalmat fog okozni. Az amerikai külügyminisztérium által kedden nyilvánosságra hozott lista szerint – noha Lengyelországnak épp ugyanolyan konfliktusai vannak az Európai Unióval, mint Magyarországnak, mégis ott lehet a tárgyalóasztalnál. A cikk úgy fogalmaz, ugyan erre nem adott a külügy magyarázatot, de az orosz– és kínai–magyar barátság egészen biztosan mérlegre került a meghívók kiküldésekor.

Amíg Petőfi Sándor forradalmárként harcolt, addig Heinrich Heine afféle fotelharcos volt, ám népszerűsége utóbbinak mégiscsak nagyobb – olvashatjuk a The Article magazin elemzésében. A brit alapítású portál olyannyira nemzetközi, hogy kubai és persze magyar nevet is találunk a szerzők között. Mindkét író-költő (Petőfi és Heine is) ismert forradalmi dalairól, és Heinét a magyar forradalom is megihlette, majd 1849 októberében a szabadságharc bukásáról is fájó verset írt. De nem volt olyan forradalom Európában, ami ne hozta volna lázba.

Rokonlelkek voltak: Petőfi és Heine élete végéig forradalmi hevületben izzott, noha életkörülményei merőben mások voltak. Heine még a tolószékben is forradalmár maradt, 1849-től haláláig, nyolc éven át ágyhoz kötve – az ő szavával: matracsírban – élt. Az Article portál két Petőfi verset is ismertet, a Szabadság, szerelem! és az Akasszátok fel a királyokat!