Orbáni átok vagy ezek a barátok?

(Kárpáti Iván/Klubrádió) Silvio Berlusconi, Andrius Kubilius, Viktor Janukovics, Robert Fico, Hoszni Mubarak, Miheil Szaakasvili, Sepp Blatter, Heinz-Christian Strache – mindegyikre lecsapott az orbáni átok. De valóban átok vagy inkább csak ilyenek a barátok? (Nyitó kép: ki a következő? Foto: civilhetes.net)


Volt régebben az a jelenség, hogy Orbán Viktor meglátogatta valamelyik autokrata vagy egyenesen diktátor cimbijét és az pár hónap múlva megbukott. Amennyire emlékszem, Mubarak egyiptomi elnök ellen pár nappal később kezdődtek meg a tüntetések. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami ősi átkot terjeszt miniszterelnökünk, sokkal inkább azt, hogy az átlagos európai politikusnál kicsit többet jár ilyen társaságba. Sőt, ha a kötelező uniós eseményeket kivesszük a táncrendből, akkor már régóta szinte csak ezeknek a társaságát keresi.

Jó érzékkel meglátogatta Lukasenkát is, hogy biztosítsa nagyrabecsüléséről és jelezze: ő nem támogat újabb szankciókat. Vasárnap óta felpörögtek az események. Lukasenka 26 éve uralja Fehér-oroszországot, ezt a jobb sorsra érdemes szovjet skanzent, és bár ilyen ellenállásba még nem ütközött, nem bukott meg. Az utolsó hírek arról szólnak, hogy az ellenzéki mozgalom napok alatt ikonikussá vált vezetőjét Szvetlana Tyihonovszkaját gyakorlatilag megzsarolták: vagy távozik az országból, vagy baja esik a társainak és a gyerekeinek.

Maffiamódszer.

Sőt, ahogy felolvastatták vele az ellenzéket „nyugalomra intő” szöveget, az a terrorszervezetek stílusa, lehet, nem csak átvitt értelemben volt fejének szorítva egy fegyver. Élete nyilván Litvániában sincs biztonságban, ahogy az sem tudható, hogy Orbán Viktor másik barátja, Vlagyimir Putyin, mit gondol ennek a bátor nőnek a sorsáról. Vagy mit gondol arról, hogy most van-e itt az ideje egy újabb országgyarapításnak, Oroszország határai átrajzolásának? Amerika a saját válságaival van elfoglalva, az EU pedig erőtlen.

Orbán Viktor meg asszisztál.