Orbánt fognák?

(Kárpáti Iván jegyzete) Nem hiszem, hogy erről van szó. A magyar miniszterelnök azt a taktikát valósítja meg, amit a menekültválság idején is. Ellene megy a trendnek, abban bízva, hogy előbb-utóbb Európa politikusai is kénytelenek lesznek felé mozdulni a saját társadalmuk nyomása miatt. Ez legutóbb részben bejött. Most összehasonlíthatatlanul keményebb helyzetben vágott bele ebbe a játékba. Putyin sorsával kötötte össze a magyarok jövőjét.

Belarusz, Észak-Korea, Irán – Orbán ezúttal ebbe a klubba vitt be minket. Ők Oroszország legjobb szövetségesei jelenleg. Európában most nem az utolsó csatlósok vagyunk, hanem az elsők és egyetlenek.

Szerintem nem túlzás azt mondani, hogy az említett országoknál is fontosabb szövetségese Vlagyimir Putyinnak Orbán Viktor. Én nem hiszek abban, hogy Orbánt „fognák”. Azt a taktikát valósítja meg, amit a menekültválság idején is. Ellene megy a trendnek, abban bízva, hogy előbb-utóbb Európa politikusai is kénytelenek lesznek felé mozdulni a saját társadalmuk nyomása miatt. Ez legutóbb részben bejött. Most összehasonlíthatatlanul keményebb helyzetben vágott bele ebbe a játékba. Arra tett, hogy pár hónap múlva a növekvő gazdasági nehézségek miatt Nyugat-Európában is bedobják a törülközőt és elkezdenek elfordulni Ukrajnától, akkor pedig megint ő lesz az, aki már előre megmondta. Mellette pedig szert tesz némi politikai, gazdasági nyereségre. Nem semmi hazárdjáték!

Mi a helyzet Oroszországban? A tömeges, vagy, ahogy ott nevezik „részleges” mozgósítás pánikot keltett, százezrével indultak külföldre a katonakorú férfiak. Putyin még azt is lerombolja, ami az erőssége volt, tehát a viszonylagos stabilitás és kiszámíthatóság biztosítása belföldön. Attól nyilván nem kell tartania, hogy a feldühödött tömegek megostromolják a Téli Palotát, de ha a titkosszolgálati elit és a hadsereg tarthatatlannak látja a helyzetet, már gondban lehet.

Szóval ennek az embernek a sorsával kötötte össze a magyarok jövőjét Orbán Viktor. És az Auróra ágyúi, nálunk sem dördülnek el.