Egy csodálatos este a Széchényi Könyvtárban

Újra itt a kutatók éjszakája. Aki tudja, mi ez, az azért, aki még nem is hallott róla, az meg azért jöjjön a Budai Várba, a Széchényi Könyvtárba szeptember 30-án délután öt órától. Európa-szerte szeptember utolsó péntekén rendezik meg a kutatók éjszakája elnevezésű ismeretterjesztő estet a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség hagyományos (papír alapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak, valamint a világhálón megjelenő hazai webes tartalmaknak a megőrző és közvetítő intézménye.

A látogatók szeptember 30-án délután öt órától megismerhetik a nemzet könyvtárában végzett munka ezernyi arcát, és az ott őrzött kincseket egy különleges alkalomhoz illő rendezvényen.

Az OSZK-ban őrzött könyvek, újságok, kéziratok és egyéb dokumentumok rengeteg titkot, a történelmi, művelődéstörténeti ismereteinket gyarapító, esetenként felülíró részletet rejthetnek, ezért kutatásuk különös jelentőségű. Az ország egyik legjelesebb könyvtárában őrzik a többi között a Petőfi-hagyatékot. Talán ezért is: virtuális sétát ígér a könyvtár a márciusi ifjak nyomdokain.

Mindezek mellett láthatók lesznek 19./20. századfordulós amatőr fotók, a munkatársak révén megismerhetünk egy 1900-i kiszivárogtatási ügyet, és egy 19. századi tudós levelezésén keresztül bepillanthatunk hősünk életébe.

Egy kivándorlási történet kapcsán megtudjuk, mi az a kézirattári fond, és hogy történelmi szempontból miért különösen fontosak a kamera előtt elmondott hétköznapi történetek. Arra is fény derül, hogy a web-aratásból hogyan lesz kenyér…

Az előadások nemcsak a múltra, hanem a jelenre és a jövőre is reflektálnak. A nemzeti bibliotéka hatalmas és modern gépekkel felszerelt digitalizáló műhelyében magával a folyamattal és annak kihívásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A részletes program a könyvtár honlapján olvasható.

A kutatók könyvtári éjszakájára itt lehet jelentkezni; tessék kattintani!