Orrpiszkálás helyett toroköblítéses teszt

Tegnap óta hetente önkéntesen tesztelhetik koronavírus-fertőzésre a bécsi óvodák és iskolák dolgozóit. A PCR-teszt toroköblítéses mintavételen alapszik, a város ingyen bocsátja az intézmények rendelkezésére. (A képen: toroköblítéses mintavételen alapuló koronavírus-teszt. Foto: PID/Schaub-Walzer)

Az ovisoknak hiába magyaráznák is a távolságtartást – ez a hivatás elképzelhetetlen egy-egy vigasztaló ölelés, bátorító simogatás vagy kézfogás nélkül. Azért, hogy az óvodák dolgozói, a szülők és a gyerekek mégis biztonságban érezzék magukat, tagnap óta az intézmények dolgozói – óvodapedagógusok, dadusok és asszisztensek egyaránt – hetente tesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre.

A részvétel önkéntes, a tesztet a hét egy adott napján kell elvégezniük. A mintavételhez csupán torkot kell öblíteniük, a mintát futárszolgálat szállítja a laborba. Az eredményt az intézmény vezetése is látja, így egy esetleges fertőzés esetén rögtön intézkedhet. A toroköblítéses PCR-tesztkészletet Bécs városa bocsátja az intézmények rendelkezésére. Tegnap 356 városi fenntartású óvoda 7356 dolgozójának a tesztelése kezdődhetett meg, amit január 25-től az 1300 magánóvodára is kiterjesztenek. Ezzel párhuzamosan a 476 városi fenntartású iskolában és a 40 gyógypedagógiai intézményben is megkezdődik a dolgozók heti tesztelése koronavírusra.

Január 25-től már az osztrák fővárosban működő valamennyi magán- és állami fenntartású iskola bekapcsolódik a programba, így 612 intézmény 28 800 pedagógusát és 2700 dolgozóját tesztelik hetente. Jelenleg a bécsi ovisok mintegy fele jár rendszeresen óvodába, a kisiskolásoknak pedig a harmada.