Örüljünk: már Orbánnak is vannak milliói!

Ma éjjel jelentek meg a kormánytagok és parlamenti képviselők, polgármesterek vagyonnyilatkozatai, ami még a november 1-jei vagyoni helyzetüket tükrözi.

Orbán Viktor miniszterelnök megtörte az eddigi hagyományt, hiszen mostanáig szinte minden évben alig-alig volt megtakarítása feleségével közös számláján. November elsején azonban már 13 977 000 ezer forinttal rendelkezett a házaspár. Ehhez hozzásegített, hogy a kormányfői fizetése tavaly júniusában 1,5 millió forintról 3,5 millió forintra emelték, valamint az 1,3 milliós parlamenti képviselői bér, de ezek a bérek jövő hónaptól 4,2, illetve 1,5 millió forintra nőnek.
Két kormánytag számláján is nagy volt a mozgás az elmúlt fél évben, ugyanis mind a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal, mind a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf százmillió forintokkal lett rövidebb.
A találmányáért havi 24 millió forint szabadalmi díjat bezsebelő Rogán legutóbb még 616 millió forint megtakarításról nyilatkozott, azonban most novemberben a számláján már csak 245 millió forinttal rendelkezett, vagyis 375 millió forinttal lett szegényebb.
A volt milliárdos üzletember Szalay-Bobrovnicky Kristóf a kormánytagság elfogadása után visszacsúszott a milliomosok közé 1080 milliós vagyona novemberben már csak 773 millió forint valamint 956 ezer forint értékű deviza volt. Vagyis pár hónap alatt több mint 225 millió forintot és 85 millió forintnyi devizát költött el. Hogy mire, azt sem az ő, sem Rogán Antal esetében nem tudjuk.

A többi kormánytag számláján is történtek változások:
Lázár János építési és közlekedési miniszter 39 ingatlanjával az országgyűlés legnagyobb földesurának nevezhető. Legutóbbi vagyonnyilatkozata óta 3208 négyzetméternyi szőlőt és legelőt szerzett Mádon, 6 hektárnyi szántót Földeákon és további 3 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen. Szijjártó Péter külügyminiszter – Orbán Viktorhoz hasonlóan – 14 millió forinttal tudhat többet magáénak, összesen 27,5 félmilliót. Varga Mihály pénzügyminiszter budai és karcagi ingatlanokkal gazdagodott. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy új, 83 négyzetméteres házat tudhat magáénak, így már 4 ingatlanja van. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig férjével közösen 93 millió forinttal tartoznak a banknak.

Az ellenzéki oldalon is történtek változások. Hadházy Ákos Bécsben vett egy 30 négyzetméteres lakást, valamint azt is leírta, hogy azon a pénzgyűjtő kampányon, amit azért indított, mert nem vehette fel képviselői mandátumát, így fizetést sem kapott – összesen 16,8 millió forintot gyűjtött az adományozóktól.

Jakab Péter, volt Jobbik elnök elvesztette mind 3,9 millió forint megtakarítását, mind azt a 106 négyzetméteres miskolci lakást, amit felerészben tulajdonolt.

Az 5 éve még 15 milliárd forintról nyilatkozott Ungár Péter, az LMP társelnöke havi 11 millió forintot is kapott vagyonkezelési szerződés révén, ennek ellenére csak 12 millió 150 ezer forint és 9 117 000 forint értékű deviza van számláján.

A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc sem zárt sikeres évet, 587 milliós vagyona 461 millió forintra csökkent.

A parlementi képviselők és kormánytagok után a főváros vezetőinek vagyonnyilatkozatai is nyilvánosságra kerültek.

Karácsony Gergely főpolgármester megvette azt a 97 négyzetméteres II. kerületi lakást, amit eddig, előző nyilatkozata szerint, bérelt, zuglói házát pedig eladta, ezen felül egy siófoki nyaralóval rendelkezik. A főpolgármesternek 1 millió forint megtakarítása, 30 millió forint banki és további 9 millió forint tartozása van magánszemélyekkel szemben.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes rendelkezik az egyik legnagyobb vagyonnal. Számláján tavaly még 1,8 millió forint, illetve 36 millió forintnyi deviza volt, ami az idénre 900 ezerre csökkent. Három budapesti lakásán és országszerte elszórt 12 termőföld-területén kívül nagyjából 122 millió forintot tart befektetésekben, ám 118 millió forinttal tartozik a banknak is.

A momentumos főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor eladta a 2021-ben vásárolt Hyundai I30-as autóját, a bankszámláján lévő összeg 6 és fél millióról 2 millióra csökkent, de további 3,2 milliót tart nyugdíj-biztosításban és 7,56 milliót nyugdíjpénztárban. Két ingatlannal rendelkezik, egy 81 négyzetméteres XIII. kerületi lakással és egy balatonszepesi nyaralóval.

Kiss Ambrus számláján 1,2 millió forint, egészségpénztárban 444 ezer forint megtakarítása van; 23 millióval banknak tartozik. Ezenkívül egy-egy zalaegerszegi családi ház és egy budai, III. kerületi üdülő birtokosa.

A főpolgármester-helyettesek közül egyedül Bősz Anett rendelkezik autóval, egy 2010-i Toyota Prius-szal. Nagyjából 1,12 millió forintos megtakarítása, 1,5 milliós nyugdíj-biztosítása és 1,5 milliós hiteltartozása van, valamint ötödrészt tulajdonosa egy érdi háznak.

A kerületi polgármesterek között is vannak tehetősek. Zugló szocialista polgármestere, Horváth Csaba 2. kerületi házán kívül 165,3 millió forintos megtakarítás van.

A XVIII. kerületi polgármester, a DK-s Szaniszló Sándor 60%-os tulajdonában lévő balatonfüredi nyaralóján és két budapesti lakásán kívül nagyjából 111 millió forintnyi összeget tart euróban és 3,2 milliót forintban.

Újpest volt polgármestere, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt decemberben egy Ford Galaxyt vásárolt. Két családi házán, két társasházi lakásán és egy irodáján, valamint balatonlellei nyaralóján túl több mint 180 millió forintnyi megtakarítása van.

A kerület jelenlegi polgármestere, Déri Tibor pedig nemcsak pártot, de lakást is váltott, 52 négyzetméteres újpesti ingatlanát egy szintén a kerületben lévő 120 négyzetméteresre cserélte, ez lehet az oka, hogy 7 millió helyett már 57,9 millió forinttal tartozik a banknak.