Ősbemutató és kiállítás a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Az ember tragédiája 2.0 köötet; szerzői: Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál. A Székesfehérvári Vörösmarty Színház a könyv alapján, a négy szerző és négy rendező – Szikora János, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Bagó Bertalan – közreműködésével állítja színpadra a teljes társulat szereplésével Madách Imre továbbgondolt drámai költeményét.

Madách Imre művét „Az ember tragédiája 1.” címmel mutatta be a Vörösmarty Színház 2018. december 1-jén fennállása óta első alkalommal, amelyet hasonlóan a mostanihoz, a színház négy rendezője, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János vitt színpadra. Ők mondják: „Madách a XIX. század végén befejezte a nagy emberiség-költeményét. De a történet nem ért véget. Minket az izgatott, vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század. Felkérésünkre ennek nyomába eredt a mai magyar irodalmi élet négy kiváló személyisége, hogy kalauzunk legyen ezen a kalandokban gazdag virtuális túrán.” Ez a gondolat indította el útján a madáchi mű folytatásának lehetőségét.”

Májusban – bár még csak online – elkezdődött a munka. A négy íróval közösen tartotta meg a társulat az olvasópróbát, majd augusztus 3-án, már élőben, a Vörösmarty Színházban ismerkedtek a szövegekkel. Azóta gőzerővel próbált a négy rendező és az egész stáb, hogy Lucifer „új utakra” vezethesse az első emberpárt és a publikumot: Picasso születésnapjára, a Titanic indulásának előestéjére, a ’30-as évek Nagyváradjára és Berlinjébe, a berlini fal leomlásáig, valamint a közeli jövőbe, egy csendes-óceáni szemétszigetre.

Négy író, négy rendező, egy társulat – folytatódik a viaskodás egy nagy gondolattal, amelynek terhét Madách vitte egy darabig, és amit mi most a székesfehérvári művészek fölvettek és rákérdeznen a teremtés értelmére.

Az előadásban közreműködik: Andrássy Máté, Ballér Bianka, Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Imre Krisztián, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Ladányi Júlia, Molnár G. Nóra, Nagy Péter, Pálya Pompónia, Rovó Tamás, Sarádi Zsolt, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, valamint Cseh László, Horváth Elemér és Horváth Péter.

Az előadás előtt, a színház emeleti galériáján nyílik meg Kocsis András Sándor „…és mégis egyek vagyunk!” című tárlata, amelyet Radnóti Zsuzsa dramaturg nyit meg. A tárlat megtekinthető az előadási napokon október 26-tól december 31-ig.